Phishing e-post


Mange har mottatt en phishing e-post de siste dagene fra noen som utgir seg for å være “Sparebank1”

Denne gangen er det Sparebank1 man utgir seg for å være. De siste dagene har mange mottatt e-post fra «Sparebank 1» om «Innkalling oppsigelse av kort».

Man blir bedt om å validere sitt VISA kort i løpet av de neste 24 timene. Deretter oppgis det en lenke som man skal trykke på for å validere sitt kort slik at ikke «din online virksomhet blir suspendert».
Det er litt dårlig norsk i e-posten som kan gjøre at noen reagerer, men først og fremst spiller denne e-posten på frykt og tillit. Man utgir seg for å være en kjent bank – tillit – deretter advarer man mot at VISA-kortet ikke lenger kan brukes online – frykt. I disse påskehøytider er det mange som ønsker å bruke kortet sitt, og er redd for at det blir sperret i ferien. Mange kan da få panikk og forter seg å «validere» kortet, slik at det ikke blir sperret. Det er dette de som er avsender av phishing e-posten ønsker at man gjør.
Ingen seriøse aktører som f.eks. banker sender e-post der du må legge inn kortinformasjon eller PIN-kode.

NorSIS anbefaler:

  • Send aldri personlig eller finansiell informasjon via e-post
  • Sjekk språket – se etter feilstavelser eller grammatikalske feil
  • Klikk ikke på lenker i e-poster, skriv heller adressen manuelt
  • Vurder avsender og og nettsider nøye, før du eventuelt oppgir informasjon

Les mer:

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.