Snapchat er svindlernes nye boltreplass

Svindlere benytter seg i stadig økende grad av appen Snapchat for å ramme deg. I verste fall kan det føre til pengeutpressing og ydmykelse. Disse rådene bør du følge nå.

Ung tennåringsgutt utsatt for upressing ser skrekkslagen på mobilen mens han holder seg foran munn
Unge menn blir oftest rammet av denne formen for utpressingssvindel

Svindlere finner stadig nye metoder for å nå nye ofre. En metode vi i Slettmeg.no ser i stadig økende grad, er at svindlere angriper Snapchat-brukere og forsøker å få tilgang til bildene som ligger lagret i Snapchat-kontoen. Bildene bruker de deretter som pressmiddel for å få offeret til å betale penger til svindleren.

Det hele skjer ved at svindlere bruker en metode for å knekke passord til Snapchat-kontoer som ikke har totrinnspålogging. De går målrettet til mappen «My Eyes Only» – en egen mappe i Snapchat hvor man kan gjemme bilder og videoer andre ikke skal kunne se.

Ikke betal

Finner de bilder eller videoer av intim karakter, vil de bruke det til utpressing av ofrene.

– De får tak i Snapchat-brukerens telefonnummer, for eksempel ved å ta kontakt gjennom en falsk Instagram-konto. Så sender de dem et bilde som viser hva de har fått tilgang på, med en trussel om at de må betale for at bildene ikke skal bli delt med venner og familie, sier Simen Ramberg, rådgiver i slettmeg.no.

Men løsningen er ikke å betale. Det er dessverre ingen garanti for at svindleren sletter bildene, og du vil mest sannsynlig bli utsatt for utpressing flere ganger.

Aktiver totrinnspålogging

– Anmeld saken til politiet, og ta gjerne kontakt med oss i Slettmeg. Vi kan gi råd og veiledning på hva du bør gjøre videre. Vi anbefaler også at du aktiverer totrinnspålogging, for da vil det være vanskeligere for andre å få kontroll over din Snapchat-konto i fremtiden, avslutter Ramberg.

Totrinnspålogging er et veldig godt sikkerhetstiltak når det kommer til kontokapring generelt. Både NorSIS og Slettmeg stiller seg bak anbefalingen om å aktivere det der det er mulig. Det er både enkelt og raskt, og det gjør brukerkontoene dine tryggere.

Subscribe to our newsletter!