
Skru på totrinnspålogging
– så blir det vanskeligere å kapre kontoene dine i sosiale medier og på e-post
Har du fått en invitasjon fra en venn til å delta i en konkurranse på Instagram der du kan tjene penger? Eller har du kanskje fått en e-post fra en kollega som ber deg om å kjøpe gavekort eller hjelpe til med noe annet som kan høres litt rart ut? Da skal du stille deg spørsmålet: Er jeg sikker på at det er min venn eller min kollega som står bak denne meldingen?
Kontokapring, eller «hacket konto», er et utbredt problem og en stor belastning for privatpersoner og virksomheter. I mange av tilfellene kunne totrinnspålogging ha gjort det vanskeligere for svindlerne å kapre kontoen. Se vår temaside for totrinnspålogging

Myte: «Ingen er interessert i min Facebook- eller Instagramkonto!»
Kontokapring, eller «hacket konto» som mange kaller det, har blitt en stor trend den siste tiden. Den som kaprer kontoen din kan lære mye om deg og dine kontakter ved å få tilgang til kontoen din, og kan bruke den til andre kriminelle handlinger. For eksempel å lure dine venner eller kolleger.

Myte: «Tungvint å bruke det hver gang jeg skal logge på»
Dette er ikke riktig. I motsetning til nettbanken, holder det å oppgi den ekstra koden første gang du logger deg inn på de fleste sosiale medier og e-posttjenester. Det er først når du logger deg på fra en annen mobil eller en annen nettleser at du må oppgi koden på nytt.

Myte: «Det er vanskelig å skru på totrinnspålogging»
De aller fleste tjenester tilbyr totrinnspålogging som aktiveres ved hjelp av en autentiseringsapp. Følg våre veiledninger, så går det så lett som en plett!

Kampanjefilmer
«Jeg har mistet alt», «Det tar all min våkne tid å finne ut av det», «Nå sprer hackeren overgrepsbilder av barn på min profil!», «Hackeren ber meg betale 1000 kroner for å få tilbake kontoen. Pliiis hjelp meg!»
I denne kampanjens filmer deler vi konsekvensene av å bli utsatt for kontokapring. Sitatene er hentet fra henvendelser fra fortvilede mennesker som har tatt kontakt med oss gjennom Slettmeg.no.

Undersøkelse: Ser ikke poenget
Det siste året har 30 %, eller 1800, av henvendelsene til slettmeg.no kommet fra personer som har opplevd at noen har tatt kontrollen over deres Facebook- eller Instagram-konto. Mange av hendelsene kunne vært unngått om totrinnspålogging hadde vært skrudd på.
En fersk undersøkelse gir innsikt i hvorfor mange velger å ikke gjøre det.
En nasjonal folkeopplysningskampanje med mål om å øke befolkningens og små og mellomstore virksomheters bevissthet og kompetanse til å håndtere svindelforsøk på nett. Politiet, Justis- og beredskapsdepartementet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og NorSIS står bak kampanjen.