En dame bruker telefonen sin til å hente kode for totrinnsbekreftelse til å åpne opp noe på mac'en sin

Nasjonal sikkerhetsmåned 2022

I oktober markerer vi i NorSIS Nasjonal sikkerhetsmåned for 12. gang. Tema for årets kampanje er løsepengeangrep og ulike former for sosial manipulering.

Sikkerhetsmåneden er en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. Formålet er å øke engasjementet, bevisstheten og kunnskapen om digital sikkerhet, både i befolkningen og i virksomheter. 

Løsepengeangrep og digital utpressing har utviklet seg til å bli den mest betydelige cyber- og informasjonssikkerhetstrusselen over hele verden i løpet av de siste årene. Det er også mange eksempler på at både statlige aktører og kriminelle grupper har lykkes med denne typen angrep. I dagens digitaliserte samfunn vil dette kunne ha svært negative konsekvenser for både offentlige og private aktører.  

Sammen for en trygg digital hverdag

Årets tema under sikkerhetsmåneden vil være «Sammen for en trygg digital hverdag«, med fokus på løsepengeangrep og phishing.

Løsepengeangrep er en form for ondsinnet programvare som er utviklet for å låse eller kryptere innhold på servere og arbeidsstasjoner. Angriperen krever som regel penger for å låse opp innholdet, for du skal kunne benytte det igjen.

Phishing, eller nettfisking, handler om at noen vil lure fra deg personlige opplysninger. Ofte ved å få deg til å gå inn på en falsk side og oppgi informasjon. Slik informasjon kan for eksempel være brukernavn, passord, e-postadresse, telefonnummer eller annen personlig informasjon.

Som regel benyttes opplysninger de har fått i forbindelse med phishing for å få tilgang til systemer for videre å plante programvare for å låse eller kryptere ditt innhold (løsepengeangrep).

Opplæring

NorSIS tilbyr sammen med Motimate e-læring. Dette er en oppfrisket forbedret versjon av fjorårets «Trygg digital hverdag». Les mer om denne og se vår oversikt over andre aktører som tilbyr opplæring.

Meld deg som foredragsholder og del av din kunnskap

Foredragsdugnaden er et viktig og populært tiltak i Nasjonal Sikkerhetsmåned. Her gir eksperter og virksomheter innenfor informasjonssikkerhetsfeltet bort gratis foredrag i oktober. Dette er en god anledning til at din virksomhet kan få et ekspertforedrag for en rimelig penge.

Samtidig, som foredragsholder, gir dere som er eksperter inspirasjon og faglig påfyll til små og store virksomheter.

Arrangere eller delta på faglige arrangement?

Ønsker du faglig påfyll i oktober? Ta en titt på arrangementoversikten og se om det er noe som vekker interesse!

Du kan få ditt arrangement på denne oversikten. Ønsker du å melde inn ditt arrangement, kan du melde det inn her.

ENISA European cybersecurity month

Oktober er det også sikkerhetsmåned i hele Europa, og det koordineres av The European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). I år har The European Cybersecurity Month (ECSM) 10-årsjubileum. For tiende gangen arrangerer ENISA sikkerhetsmåneden i oktober, og NorSIS koordinerer disse aktivitetene i Norge.