mann foran pc med telefon i hånden, med en sky av kommentarer, likes, venner etc fra sosial medier

Nasjonal sikkerhetsmåned

Hvert år i oktober markerer og koordinerer NorSIS Nasjonal Sikkerhetsmåned.

Dette er nasjonal sikkerhetsmåned

NorSIS har ansvar for å tilrettelegge og koordinere aktiviteter i Nasjonal sikkerhetsmåned på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet. I 2023 var det 13. gang vi markerer sikkerhetsmåneden i oktober i Norge.

Den nasjonale sikkerhetsmåneden er en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. Formålet er å øke engasjementet, bevisstheten og kunnskapen om digital sikkerhet, både i befolkningen og i virksomheter.  Dette gjøres på ulike måter med blant annet foredrag, seminarer, arrangementer og kampanjer.

Årets tema: Sosial manipulering

Sosial manipulering er blitt en stadig mer vanlig metode for svindel, kontokapring og uautorisert tilgang til virksomheters digitale systemer, spesielt med den moderne teknologiens utvikling.

I korte trekk går «sosial manipulering» ut på å manipulere mennesker til å utføre spesifikke handlinger eller avsløre informasjon som er nyttig for angripere.

Kriminelle utnytter sosiale medier, e-post, tekstmeldinger, telefonsamtaler og andre digitale kanaler for å kontakte potensielle ofre. De later som om de representerer kjente virksomheter, offentlige aktører, banker, nettbutikker eller til og med venner og familie. De appellerer til følelser som fristelser, frykt og tillit, og håper at du handler impulsivt uten å tenke deg om.

Målet deres er å overbevise deg om at du må handle raskt eller dele sensitiv informasjon for å unngå problemer eller dra nytte av en tilsynelatende god mulighet.

Et vanlig eksempel er såkalte «phishing»-angrep via e-post eller meldinger, der svindlere sender falske meldinger som later som om de kommer fra en pålitelig kilde. De ber kanskje om at du oppdaterer kontoinformasjonen din, klikker på en skadelig lenke eller laster ned vedlegg som inneholder skadelig programvare.

Når du gir etter for disse forespørslene eller utfører handlingene de ber om, får svindlerne tilgang til dine personlige data eller stjeler pengene dine.

Både privatpersoner og virksomheter er hele tiden utsatt for dette, derfor ønsker vi med årets tema å skape mer bevissthet og kunnskap for at alle skal bli mindre sårbar for dette fenomenet.

E-læring med NorSIS

NorSIS tilbyr både en omfattende opplæringspakke innen digital sikkerhet og et spesialisert kurs som fokuserer på å motvirke sosial manipulering. Opplæringspakken gir deg grundig innsikt i digital sikkerhet, basert på nordmenns digitale vaner og sårbarheter, og hjelper deg med å styrke din digitale sikkerhet.

Denne pakken tilbyr vi hele året.

Foredragsdugnaden

En av de mest populære aktivitetene i den Nasjonale Sikkerhetsmåned er foredragsdugnaden. Her gir eksperter og virksomheter innenfor informasjonssikkerhetsfeltet bort gratis foredrag i oktober. Dette er en god anledning til at virksomheteter skal kunne få et ekspertforedrag for en rimelig penge.

Gjennom vår portal kan foredragsholdere registrere sitt foredrag. Virksomheter som ønsker et foredrag, kan velge mellom disse registrerte foredragene og enkelt bestille dette på samme side.

ENISA European cybersecurity month

Oktober er det også sikkerhetsmåned i hele Europa, og det koordineres av The European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). I 2022 hadde The European Cybersecurity Month (ECSM) 10-årsjubileum. For tiende gangen arrangerte ENISA sikkerhetsmåneden i oktober, og NorSIS koordinerte disse aktivitetene i Norge.