En dame bruker telefonen sin til å hente kode for totrinnsbekreftelse til å åpne opp noe på mac'en sin

Nasjonal sikkerhetsmåned

Hvert år i oktober markerer og koordinerer NorSIS Nasjonal Sikkerhetsmåned.

Dette er nasjonal sikkerhetsmåned

NorSIS koordinerer sikkerhetsmåneden i Norge på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet. I 2022 var det 12. gang vi markererte sikkerhetsmåneden i oktober i Norge.

Sikkerhetsmåneden er en del av EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISAs årlige europeiske sikkerhetsmåned. Formålet er å øke engasjementet, bevisstheten og kunnskapen om digital sikkerhet, både i befolkningen og i virksomheter.  Dette gjøres på ulike måter med blant annet foredrag, seminarer, arrangementer og kampanjer.

Sammen for en trygg digital hverdag

Tema for 2022 var «Sammen for en trygg digital hverdag med fokus på løsepengeangrep og phishing.

Løsepengeangrep og digital utpressing har utviklet seg til å bli den mest betydelige cyber- og informasjonssikkerhetstrusselen over hele verden i løpet av de siste årene. Det er også mange eksempler på at både statlige aktører og kriminelle grupper har lykkes med denne typen angrep. I dagens digitaliserte samfunn vil dette kunne ha svært negative konsekvenser for både offentlige og private aktører.  

Løsepengeangrep er en form for ondsinnet programvare som er utviklet for å låse eller kryptere innhold på servere og arbeidsstasjoner. Angriperen krever som regel penger for å låse opp innholdet, for du skal kunne benytte det igjen.

Phishing, eller nettfisking, handler om at noen vil lure fra deg personlige opplysninger. Ofte ved å få deg til å gå inn på en falsk side og oppgi informasjon. Slik informasjon kan for eksempel være brukernavn, passord, e-postadresse, telefonnummer eller annen personlig informasjon.

Som regel benyttes opplysninger de har fått i forbindelse med phishing for å få tilgang til systemer for videre å plante programvare for å låse eller kryptere ditt innhold (løsepengeangrep).

Foredrag

En av de mest populære aktivitetene i årets Nasjonale Sikkerhetsmåend var foredragsdugnaden. Her ga eksperter og virksomheter innenfor informasjonssikkerhetsfeltet bort gratis foredrag i oktober. Dette var en god anledning til at virksomheteter kunne få et ekspertforedrag for en rimelig penge.

I år var det rekordmange foredragstilbud, og virksomheter kunne velge blant hele 40 foredrag med forskjellige temaer innenfor informasjonssikkerhet, og fikk et foredrag av en ekspert – enten digitalt eller fysisk i sine lokaler.

Gjennom vår portal registrerte foredragsholdere sitt foredrag. Virksomheter som ønsket et foredrag, kunne da velge mellom disse registrerte foredragene og enkelt bestille dette på samme side.

Materiell

Sammen med ENISA har vi utviklet plakater i PDF-format som kan lastes ned. De støtter opp under årets tema. Dette kan lastes ned på norsk og engelsk.

Opplæring

NorSIS tilbyr e-læring sammen med opplæringsplattformen Motimate. Dette er en oppfrisket og forbedret versjon av fjorårets «Trygg digital hverdag». Les mer om denne og se vår oversikt over andre aktører som tilbyr opplæring.

ENISA European cybersecurity month

Oktober er det også sikkerhetsmåned i hele Europa, og det koordineres av The European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). I 2022 hadde The European Cybersecurity Month (ECSM) 10-årsjubileum. For tiende gangen arrangerte ENISA sikkerhetsmåneden i oktober, og NorSIS koordinerte disse aktivitetene i Norge.

Kontaktinformasjon