31. mars – den store sikkerhetskopidagen

Har du tenkt på hva konsekvensene vil være dersom du mister telefonen din eller innholdet på den? Selve telefonen kan enkelt erstattes ved å skaffe en ny, men hva med innholdet? Vil du enkelt få tilbake alt som er viktig for deg? Dine verdier?

Mobiltelefon som tar sikkerhetskopiWrightStudio – stock.adobe.com
Husk å ta sikkerhetskopi av mobiltelefonen

Søndag 31. mars markeres «Verdens Backup-dag». Det er den internasjonale dagen for å markere viktigheten av å sikkerhetskopiere og beskytte dataene dine.

68% sier det er finnes sikkerhetskopi av sine data, 19% nei og 13% vet ikke
På spørsmål om det finnes sikkerhetskopi av dine bilder og dokumenter*

Hele 32 prosent av befolkningen sier at det ikke finnes sikkerhetskopi av bildene og dokumentene deres, eller at de ikke vet om det finnes. Det forteller oss at mange kanskje ikke har et forhold til sikkerhetskopiering, eller at de er usikre på hvordan det fungerer.

– En sikkerhetskopi kan sammenlignes med en forsikring, forklarer daglig leder i NorSIS, Eivind Reiner-Holm. – Det kan koste litt i kroner og innsats å aktivere det, eller å få inn en rutine, og det er ikke sikkert du får bruk for det. Men om du skulle være uhellet være ute, er det mye enklere om du har en fungerende sikkerhetskopi. Da vil du enkelt kunne gjenopprette dine data og fortsette som før. Om du ikke har det, vil enten data være tapt for alltid, eller det vil være veldig kostbart å få det tilbake.

Mye data lagret på små enheter

Vi har alle enormt mye data lagret digitalt som vi ikke ønsker å miste, eller miste tilgang til. Det er gjerne bilder, filmer, meldinger, dokumenter, notater, kalender, eller påminnelser. Dette er verdier for deg som du bør «forsikre» med en sikkerhetskopi.

– Kun et lite uhell som å miste den i bakken, kan sette disse små enhetene ut av spill og gjøre alt innholdet utilgjengelig. Du er prisgitt at du før uhellet har aktivert en fungerende sikkerhetskopi eller synkronisering til en sky for å få tilbake dine data, fortsetter Reiner-Holm.

Gjør noe med det allerede i dag

Det er ikke sikkert det er så mye jobb å sikre seg. Derfor råder Reiner-Holm til å benytte dagen i dag til å stille deg selv spørsmålene: Hva skjer om jeg mister mitt nettbrett, telefon, eller klokke? Har jeg en rutine? Har jeg aktivert en skytjeneste, og har jeg kontroll på alle tilganger slik at jeg vil få alt innholdet tilbake på en ny enhet?

Om svaret på de to siste spørsmålene er «ja», trenger du faktisk ikke tenke noe mer på det. Men er svaret «nei», burde du sjekke det opp.

Benytt Verdens backup-dag til å sette av tid til å gå gjennom alle enhetene du har, og still deg spørsmålene:

  1. Blir bildebiblioteket mitt automatisk synkronisert med en skytjeneste?
  2. Blir meldinger, notater, kalender og lignende synkronisert med en skytjeneste?
  3. Er sikkerhetskopi av hele enheten aktivert, og går den jevnlig uten å feile?
  4. Bruker du en app i forbindelse med totrinnspålogging som genererer koder? Synkroniserer appen til en sky, eller er reservekodene trygt lagret et annet sted?
  5. På enheter som ikke er koblet til en sky eller lignende, har du manuelle rutiner for å sikkerhetskopiere data?

Nordmenn og digital sikkerhetskultur, NorSIS

Nyhetsbrev

Vil du holdes oppdatert på cybersikkerhet? Da bør du melde deg på vårt nyhetsbrev.

Subscribe to our newsletter!