For å ivareta barnas sikkerhet på nett er det viktig at foreldre viser en interesse for deres digitale hverdag. Slettmeg.no får mange henvendelser fra unge mennesker som har opplevd noe ubehagelig på nettet, og mange forteller at de ikke tør å snakke om det hjemme.
Det er viktig å finne en balanse mellom å beskytte barna og samtidig respektere deres rett til privatliv og ytringsfrihet. Ta en prat med barna og tenåringene om deres digitale liv slik at de tør å si ifra hvis de opplever noe negativt. Vær positivt interessert, og la barnet få snakke ut om egne tanker og erfaringer.
Sjekkliste – fire fokusområder
Vi har valgt ut fire fokusområder som du og dine barn kan se på sammen:
Gå gjerne gjennom punktene sammen med barna slik at dere kan få en felles forståelse for hvordan disse tiltakene kan styrke deres digitale sikkerhet:
Du ønsker ikke at barna skal se upassende innhold, eller at privat informasjon skal komme på avveie. Her er noen tiltak for å hindre dette:
- Appene: Gå gjennom appene og nettstedene barnet bruker. Passer de barnets alder og modenhet?
- Personvern: Kryss av i innstillingene så appen ikke deler flere personlige opplysninger enn nødvendig. Du kan for eksempel velge mellom privat og offentlig profil. Lær barnet om personvern – forklar hva personlig informasjon er og hvorfor det er viktig å beskytte den. Snakk om hva som er greit og ikke greit å dele på nett.
- Foreldreinnstillinger: Se om det finnes foreldreinnstillinger på enheter (mobil, PC, nettbrett) og apper som barnet bruker. Dette er verktøy og instillinger som kan hjelpe deg med å filtrere ut uønsket innhold, som for eksempel seksualisert eller pornografisk innhold, vold eller annet innhold med høyere aldersgrense.
Ressurser:
Du ønsker ikke at uvedkommende skal komme seg inn på dine barns private kontoer og få tilgang til private samtaler, bilder og personlig informasjon. En god start for å forebygge at det skjer er å lage sterke passord.
- Setning: Bruk gjerne en setning som passord
- Ulike passord: Ikke ha samme passord på flere innlogginger/kontoer. Dette kan medføre at uvedkommende som får tilgang på én konto, raskt får kontroll på flere.
- Totrinnspålogging: Lær barnet totrinnspålogging – dobbelt så trygt!
- Ikke del: Mange barn deler passord med vennene side. Passord er privat og bare ditt!
Ressurser:
Det kan oppstå mange såre situasjoner når barn og voksne deler filmer og bilder av seg selv og andre. Dette gjelder også når noen live-streamer. Ved å følge noen enkle råd kan mange slike situasjoner unngås:
- Alltid på nett: Det er viktig å tenke seg nøye om før man legger ut noe om seg selv eller andre på nett. Det finnes ingen garanti for at man kan få fjernet eller slettet det fullstendig i etterkant, heller tvert imot. Snakk med barna om hva dere mener det er greit å dele av seg selv og andre på nett.
- Be om samtykke: Norsk lov sier at man må spørre om lov før man deler bilder og videoer av andre. Dette gjelder også barn som deler bilder av barn. Man må få samtykke fra foreldrene. Når barnet har fylt 15 år, er det barnet selv som avgjør om et bilde skal publiseres.
- Vær grei: Spør gjerne om lov før du retter kameraet mot noen. Husk at nei betyr nei.
- Tenk før du deler: Når barnet blir tenåring, kan fotograferingen og delingen bli hissigere. Noen filmer for eksempel slåsskamper. Ta en prat om hva dere mener er greit at ditt barn deler av seg selv og andre på nett.
Ressurser:
- Regler for deling av bilder og filmer
- Tips om bildedeling fra “Du bestemmer”
- Se film fra politiet, “Er det delbart?”
- Politets video “Å dele er å delta”
- Tips fra Datatilsynet
Internett er en fin møteplass der man kan spille og snakke med venner og ukjente, men nettet inneholder også risiko for at personer med uønskede hensikter tar kontakt. Her er noen tips:
- Venneforespørsel: Foreldre og barn kan sammen bli enige om nettregler, for eksempel om kontakt med nettvenner. Før barnet legger til en venn, be barnet sjekke om vennen er den ekte vennen og ikke en med samme navn. Be barnet ta kontakt med personen i en annen kanal (for eksempel SMS) for å bekrefte at det er samme person.
- Nettvenner som vil treffes: Vet barnet ditt hva det skal gjøre dersom en nettvenn spør om å møtes fysisk? Gå gjennom rutinene.
- Plagsomme “venner”: Barn bør føle seg trygge på at de skal si ifra til voksne dersom noen på nett oppfører seg truende eller prøver å overtale dem til noe de egentlig ikke har lyst til.
- Spill-samtaler: De fleste spill har sikkerhets- og modereringsverktøy som bidrar til å filtrere ut uønsket atferd og upassende innhold. Dette finner du ikke i en-til-en chatrom. Spør barnet om det er nødvendig å forlate spillet for å snakke privat.