Å ha et godt og sterkt passord er en god forsikring for deg og dine brukerkontoer. Det gjør det vanskeligere for uvedkommende å gjette eller knekke passordet ditt, og du begrenser risikoen for at dine data og ditt innhold går tapt.
Å lage et sterkt passord er i seg selv en enkel jobb. Utfordringen er å huske flere ulike sterke passord. For det er nemlig også en anbefaling å ha et unikt passord til hvert sted man skal logge inn. Det minimerer skaden dersom et passord skulle havne i hendene til uvedkommende.
For å gjøre det enklere å huske kan det være en idé å bruke fraser eller hele setninger som passord. Setninger inneholder naturlig mellomrom og symboler, noe som gjør passordet sterkere. I tillegg er det mye enklere å huske en setning enn vilkårlige kombinasjoner av bokstaver og tall. Bare pass på å unngå bruk av ord eller referanser som linker direkte til den tjenesten passordet skal brukes til.
Skulle det likevel være vanskelig å huske alle passord, er det lov å skrive dem ned på et ark. Da er det også viktig at du oppbevarer arket på et sikkert sted, som for eksempel i «nattbordskuffen» hjemme. Alternativt kan man velge å betale for tilgang til en passordbank. En passordbank er en app som kan både lage nye passord for deg, og oppbevare dem trygt for deg.
Når du skal lage et nytt passord, finnes det noen anbefalinger for et så sterkt passord som mulig:
- være så langt som mulig, minst 5 ord eller 16 tegn
- være unikt for hver enkelt nettside eller brukerkonto
- inneholde både tall, symboler, mellomrom og store og små bokstaver
- helst ikke inkludere ord eller tall som kan assosieres med deg eller tjenesten passordet gjelder for.