Ny veileder: Slik unngår du å bli lurt når du søker på nett


«Skatteetaten» toppet listen over søkeresultater i Google i slutten av april. Klikket du deg videre på siden som lå øverst, kom du inn på en ren svindelside. Her er er rådene for å unngå å bli lurt.

 

Kriminelle utnytter de mulighetene som dukker opp for å lokke deg inn på svindelsider hvor målet er å lure deg til å legge igjen personlig informasjon – såkalt phishing. De oppretter egne domener som ligner legitime sider, gir dem en overskrift eller tittel (som Skatteetaten, en kjent og seriøs nettbutikk eller en annen merkevare) for å dukke opp i ditt søk i Google, Bing eller en annen søkemotor.

 

Ifølge BBC viser en fersk undersøkelse gjennomført av det britiske forbrukerorganisasjonen Which at hele 34 prosent av annonsene som ble rapportert inn til Google som svindel, ikke ble fjernet. Mange oppga også at de synes det er vanskelig å rapportere om falske annonser.

 

Ny veileder gir råd for å se hvor søkemotortreffet sender deg

I slutten av april advarte Skatteetaten mot en falsk annonse som dukket opp i søkemotoren Google. Siden utgir seg for å vise vei til Skatteetaten eller Altinn og har ifølge NRK som mål å få folk til å klikke på annonser som den som står bak siden kan tjene penger på. NorSIS har nå laget en veileder med eksempler for at du lett skal se hvor søkermotortreffet ditt egentlig leder.