Kontokapring

Kontokapring har blitt en stor trend den siste tiden. På folkemunne omtales ofte dette fenomenet som hacket konto. Spesielt på Facebook og Instagram er dette et stort problem, hvor flere mister tilgang til kontoene sine.

person i hettegenser sitter foran data for å hacke facebook-konto

Hva er kontokapring?

Kontokapring er en type svindel hvor hensikten er å få tilgang til en brukerkonto. Hvordan angriperen får tilgang til brukerkonto kan variere, men som regel benyttes sosial manipulasjon som et virkemiddel. Sosial manipulering utnytter menneskers sosiale evner for å få tak i informasjon. De som svindler spiller oftest på fristelser, frykt og tillit.

Hvordan skjer det?

På Facebook starter ofte svindelen med at du mottar en melding fra en venn. Vedkommende ønsker at du skal delta i en konkurranse hvor en må være to for å delta. For at dere skal kunne melde dere på må du oppgi en kode som blir tilsendt deg på SMS. Du vil derfor bli spurt om å oppgi ditt telefonnummer. I og med at meldingen kommer fra en venn, er det ikke mange som mistenker dette som svindel.

Det er derimot ikke vennen din som sender denne meldingen. Det er en svindler som har kapret vennens konto. Meldingen på SMS er egentlig et midlertidig passord. Svindleren kan derfor med denne koden ta over din Facebook-konto, og du mister tilgang.

dame ser skeptisk på sin pc. Kanskje hun har blitt hacket?

På Instagram varierer fremgangsmetoden noe. Hensikten er å få tilgang til din konto og henvendelsen skjer via melding. Ofte er fristelsen penger, enten om det er snakk om et gavekort eller en konkurranse. Svindleren vil prøve å få deg til å endre e-postadresse eller sende et skjermbilde av en SMS du har fått. Som regel forteller svindleren at dette er viktig å gjøre for at du skal motta penger eller få være med i konkurransen.

Dersom du endrer e-postadressen eller sender skjermbilde av lenken gir du bort tilgangen til din konto. Lenken du får på SMS er en lenke for å tilbakestille ditt passord.  

Hvorfor skjer det?

Hensikten med å ta over en persons brukerprofil er vanligvis å utnytte den til å bedrive andre former for kriminalitet. Dette kan være videre svindel ved å publisere innlegg eller spredning av ondsinnet programvare. 

Hvordan kan man beskytte seg mot kontokapring?

Det er flere ting en kan gjøre for å beskytte seg mot kontokapring.

  • Skru på totrinnsbekreftelse. Du finner veiledning for dette på ulike medier her.
  • Vær varsom med hva du deler med andre. Ikke svar på henvendelser via SMS, e-post eller sosiale medier hvor du skal dele informasjon. Dette gjelder spesielt koder, passord og personopplysninger.
  • Dersom du tror henvendelsen er ekte, ta kontakt med vedkommende via en annen plattform.

Jeg har blitt utsatt for kontokapring

Dersom du har blitt utsatt for kontokapring kan du benytte våre veiledninger.