Søppelpost

Spam er e-post du ikke har bedt om å motta, og kalles på norsk søppelpost. Ofte inneholder spam reklame- og lokketilbud.

Illustrasjon av Spam eller søppelpost vist på en datamaskin

Det er flere typer spam du bør være ekstra oppmerksom på. Det gjelder spesielt e-post som kan virke ekte og troverdig, men som egentlig er forsøk på bedrageri, eller svindel.

Forsøk på bedrageri forekommer i mange ulike varianter. Uansett hvilken form henvendelsen har, har de til felles å lure folk til å gi fra seg penger eller opplysninger.

Svar aldri på henvendelser fra ukjente personer som er ute etter penger fra deg.

Hva er phishing?

Ved phishingangrep kontaktes offeret som regel via en e-post, hvor avsenderen fremstår som en reell…

e-post 08.06.2022

Gratulerer! Du vant!

Nei, det har du nok desverre ikke. Hvis noen prøver å påstå at du har vunnet noe du ikke har meldt deg opp til eller er usikker på, så har du ikke det heller. Selv når du deltar på lotterier på internett er det ikke sikkert du faktisk har vunnet noe. Dette er søppelpost.

Vær skeptisk. Sjekk opp bedriften som holder dette såkalte lotteriet. Se om det står noe om det andre steder enn akkurat der du fikk beskjed om at du vant. Hvis du virkelig tenker at dette kan være ekte, send bedriften en mail og hør. Ikke gi fra deg personopplysninger før du får bekreftet fra enten sikre kanaler eller flere kanaler at dette er ekte.

Falske virusvarsler

Falske virusvarsler, også kalt hoax, varsler om skadelig kode som ikke finnes. Ofte inneholder de instruksjoner om hva mottakeren skal gjøre for å bli kvitt den påstått skadelige koden. Ofte oppfordres også mottakeren til å sende varselet videre til alle venner og bekjente.

Vær forsiktig med å følge råd og oppfordringer i e-post som varsler om skadelige kode. Dette er søppelpost og kan medføre at du ødelegger ufarlige og nødvendige filer på din datamaskin.

Det kan være vanskelig å avgjøre om varselet er ekte eller ikke. Gjør det derfor til en vane å søke opp om andre har mottatt det samme som deg, og deres konklusjon.

Svindel e-post

Investeringsbedrageriene, ofte i form av såkalte «nigeriabrev», lover raske penger med kun liten innsats fra deg selv.

Svar aldri på e-post fra ukjente personer som er ute etter penger fra deg.

Svindelbrev kommer ofte via e-post som spam og er veldig utbredt. Brevene er ofte personliggjort til deg, og at den som henvender seg trenger din hjelp.

Ofte loves det rask fortjeneste for en investering, eller et stort pengebeløp på konto innen en viss tid.

Tro aldri på løfter om økonomisk gevinst eller andre typer løfter. Dette er bare løgn og bedrag.