Hva er en autentiseringsapp?

I denne artikkelen kan du lese om tre ulike autentiseringsapper som forhåpentligvis gjør det litt enklere å ta det i bruk. En undersøkelse viser nemlig at mange synes det er et mas å aktivere totrinnspålogging. En autentiseringsapp er en metode for å få tildelt en engangskode sammen med påloggingen på en tjeneste.

mann taster inn totrinnspålogging på telefonen sin via en autentiseringsapp

Autentiseringsapp eller SMS?

Det kan være vanskelig å vite om en bør benytte seg av SMS eller autentiseringsapp når det kommer til totrinnspålogging. Noen tjenester tilbyr bare en spesifikk metode, mens på andre tjenester kan man velge. Vi anbefaler autentiseringsapp, da dette er en mer sikker og pålitelig løsning. Dersom du synes teknologi og nye apper er utfordrende, vil vi anbefale at du går for en SMS-løsning. Hvis du ikke synes det er noe problem med nye apper bør du velge en autentiseringsapp.

Tenk på dette før du bruker en autentiseringsapp

Det er viktig å passe godt på autentiseringsappen på samme måte som du passer på husnøkler, lommebok og andre verdisaker. Dersom du mister mobilen din med autentiseringsappen vil du miste tilgang til tjenestene du har aktivert totrinnspålogging på. Derfor er det viktig å velge en applikasjon som tilbyr online backup eller en annen form for gjenoppretting. Slike funksjonaliteter må man ofte aktivere selv, så gå gjennom applikasjonen du ønsker å bruke nøye for å forsikre deg om hva appen tilbyr og at du har skrudd på backup.

Når man aktiverer totrinnspålogging på en tjeneste får man ofte et sett med gjenopprettingskoder. Disse kodene er det viktig at du tar vare på dersom du skulle miste tilgang til autentiseringsappen. Med disse kodene kan du allikevel få tilbake tilgang selv om du har mistet enheten eller lignende. Det kan være lurt å samle alle disse kodene i et notat, eller eventuelt skrive de ned og legge de et sikkert sted.

Hvilken autentiseringsapp bør man velge?

I veiledningen for hvordan aktivere totrinnspålogging trekker vi frem Authy, Google Authenticator og Microsoft Authenticator som mulige autentiseringsapper. Vi vil nå forklare deres hovedtrekk, slik at du enklere kan velge hvilken du ønsker å benytte.

Google Authenticator

Google Authenticator har et relativt enkelt utseende, og applikasjonen tilbyr ikke noe annet enn det den er laget for. De eneste funksjonalitetene appen har er å generere engangskoder, og to ulike løsninger for å opprette totrinnspålogging: scanne en QR-kode eller skrive inn en konfigureringsnøkkel. Du kan synkronisere autentiseringsappen til din Google-konto slik at du enkelt kan logge inn igjen dersom du bytter enhet. Dersom du ikke er innlogget med en konto er det også mulig å overføre kodene til den nye enheten, les mer om dette under.

Klikk her for å se hvordan du kan overføre Google Authenticator til ny enhet

Microsoft Authenticator

Microsoft Authenticator er brukervennlig, og tilbyr litt ekstra funksjonalitet enn Google Authenticator. Appen tilbyr blant annet en enklere løsning for å benytte totrinnspålogging på Microsoft-kontoer. Den viktigste fordelen denne autentiseringsappen har er online backup, samtidig som det er mulig å benytte en e-post for gjennopprettelse. Man kan benytte Microsoft Authenticator til lagring og autofyll av passord.

Authy

Authy er som de andre autentiseringsapplikasjonene brukervennlig. Hovedforskjellen fra de andre er at man oppretter en Authy-konto med et mobilnummer. Samtidig oppretter man også et passord for å komme inn på appen. Siden autentiseringsappen er knyttet til et mobilnummer og ikke en enhet kan man bruke appen fra flere enheter. Det negative med dette er at dersom noen får tilgang til ditt passord og telefonnummer kan de få tilgang til totrinnspåloggingen, derfor er det viktig med et godt passord. I tillegg kan man som med Microsoft Authenticator legge til en e-post for gjenoppretting.