9 sikkerhetstips for PC/Mac-bruk

Her er noen enkle tips for hvordan du kan bli litt sikrere i hverdagen. Denne veiledningen gir korte, enkle steg man burde ta for å sikre seg og minske sjansen for uønskede hendelser. Om du vil lese mer om de enkelte punktene kan du følge lenkene for videre lesning.

nærbilde av hender til eldre kvinne på tastatur. Det er viktig å ta grep for å øke sikkerhet når man bruker pc eller mac.

1. Hold programvaren oppdatert

Kriminelle på nett utnytter sårbarheter i utdaterte programmer og systemer for å hacke seg inn og stjele sensitiv eller verdifull informasjon, eller plante virus som for eksempel kan holde maskinen din som gissel. Sørg for at operativsystemet alltid er oppdatert for å være sikrere.

Les mer om oppdateringer og hvorfor det er viktig her.

2. Benytt et oppdatert antivirus program

Mange opplever å bli offer for skadelig programvare (skadevare) i form av virus, ormer eller trojanske hester. For bedre sikkerhet må du sørge for at integrerte sikkerhetsmekanismer er aktivert.

Les mer om virus her

3. Ta sikkerhetskopi

Informasjon eller data lagres på datamaskinens eller serverens harddisk. Det er mye som kan skje med informasjonen du har lagret. Du eller andre kan utilsiktet slette eller endre den. Vi anbefaler å ha en fast rutine for å ta sikkerhetskopi.

Les mer om sikkerhetskopi her.

4. Bruk sikker pålogging

Passord er essensielt for sikkerhet i digitale flater. De fleste av oss må håndtere mange passord og det er også sannsynlig at passord kommer på avveier før eller siden. Det er viktig å ha unike passord på de ulike tjenestene og systemene man benytter. I tillegg kan man bruke totrinnsbekreftelse som gir et ekstra sikkerhetsnivå for pålogging.

5. Administrator-rettigheter

Ikke tildel sluttbrukere administratorrettigheter. De fleste sluttbrukere har ikke behov for administratorrettigheter. I et sentralt administrert system kan sluttbrukere få den programvaren de trenger fra et felles distribusjonspunkt.

6. Bruk e-post med omhu

E-post er en vanlig og nødvendig del av den digitale hverdagen. Dessverre kan e-poster enkelt forfalskes til å fremstå som noe annet enn de er, og det utnytter svindlere og kriminelle daglig.

Noen gode råd for sikrere e-post:

  • Dobbeltsjekk mottakeradressen når du sender e-post. Ifølge Mørketallsundersøkelsen™ 2012 var e-post sendt til feil adressat en av de største årsakene til at informasjon kan ha kommet på avveier.
  • Vær forsiktig med å åpne vedlegg, også fra personer du kjenner.
  • Kontroller at du har lagt ved riktige vedlegg.
  • Det er ikke farlig å trykke på lenker i seg selv, men det kan være lurt å sjekke hvor lenken fører. Det kan gjøres ved å høyreklikke og kopier lenken, da kan du se hvor lenken fører hen ved å lime den inn f.eks. i et tekstdokument. Uansett er det ikke det å klikke på en lenke som er forbundet med risiko, det er det man gjør etterpå. Sjekk alltid nettadressen før du oppgir personlig informasjon eller logger inn.
  • Ikke send personlig eller sensitiv informasjon over e-post ukryptert.

7. Tenk deg om når du er på nettet

  • Når du er på et trådløst nettverk kan alle andre på det nettverket se hva du gjør. Ikke send sensitiv informasjon over en ukryptert kobling (bruk https, ikke http).
  • Før du klikker på en lenke, sjekk at den fører til riktig adresse. Hold musepekeren over lenken for å se hvor den egentlig går.
  • Vurder mottaker nøye før du sender informasjon om deg selv.

8. Bruk sosiale medier med omhu

Sosiale medier er tjenester på Internett som gjør det mulig for mennesker å dele informasjon med hverandre. Tjenestene er nyttige, men kan også øke sårbarheter, ikke bare for deg, men for din familie, venner eller organisasjonen du jobber i.

Se veiledningen Sikkerhet i sosiale medier.

Dersom du bruker sosiale medier i jobbsammenheng, kan du også lese mer om virksomheters sikkerhet i sosiale medier.

Noen gode råd for sikrere bruk av sosiale medier:

  • Vær bevist på hva du deler med andre.
  • Vær forsiktig med hva du legger ut av personlig informasjon og bedriftsinformasjon.
  • Svindlere er også aktive på sosiale medier. Vær forsiktig med konkurranser og tilbud som virker for godt til å være sant, og vær kritisk til lenker og filer du får tilsendt over sosiale medier.

9. Ta vare på sensitive opplysninger når du er på nett

  • Sørg for at sensitive data sendes over en kryptert kobling (https).
  • Gi så lite informasjon du kan og all informasjon du må gi, bør være begrunnet i en personvern-policy.
  • Unngå å la nettsiden «huske» kredittkortinformasjon om deg. Du kan aldri være sikker på hvordan dette lagres og det gjør deg ekstra sårbar mot misbruk og ID-tyveri.

Les mer om ID-tyveri her