Gode digitale sommerråd

Det er viktig å være sikker på internett også når det er ferie. Når en skal ut på reise er det mye en skal huske på. Vi har laget en oversikt over viktige råd du kan benytte for å være sikker i sommer.

Illustrasjon av fire mennesker som tar et bilde før innsjekk på en flyplass på vei til ferie.

Tenk på dette før du kobler deg på internett

Åpne nettverk finnes over alt. På flyplassen, på kjøpesenteret, på kafeen. Spesielt på ferie i utlandet kan det være fristende å få tilgang til gratis internett – det er jo så enkelt å koble seg til. Det er derimot viktig å være kritisk til hvilke nettverk en velger å benytte seg av.

Åpne nettverk er usikre, og en har ingen kontroll over hvem som overvåker aktiviteten. Slike nettverk kommen man ofte over på ferie. Slik aktivitet kan også innebære brukernavn og passord. Kriminelle kan også sette opp falske nettverk, som de har full kontroll over. Bruk heller mobildata om du har behov for internett utenfor sikret Wi-Fi.

Unngå å sende sensitive opplysninger over åpne nettverk. Dersom du har benyttet et ukjent nettverk bør du slette det fra telefonen eller datamaskinen etter bruk. Bruk gjerne VPN om du ønsker å være helt sikker. VPN gjør at din internett-aktivitet går kryptert.

Du kan lese mer om risiko ved åpne nettverk her.

Tenk på dette før du deler feriebilder

Det kan være fristende å dele feriebilder på sosiale medier, og kanskje spesielt av barna. Vær derimot oppmerksom på at barn også har rettigheter når det kommer til hva som deles på internett. Allerede når et barn er 7 år har det rett til å få si sin mening. Er man i tvil på om et bilde er greit å legge ut bør en la være. Samtykke før publisering gjelder alle og for alle typer medier. Det er kanskje fristende å dele en story av deg og en venninne i bikini – men spør om lov før du deler.

Du kan lese mer om hva som er straffbart på internett her, og hvorfor det er viktig med samtykke her.

Tenk på dette før du deler noe på ferie

Sosiale medier fungerer for mange som en dagbok hvor alt skal dokumenteres. Her spiser vi middag, nå er vi på fjelltur, dette er hotellet vi bor på. Kanskje er det ikke nødvendig at alle får innsyn i disse opplysningene? Uten en privat profil vil i teorien hvem som helst kunne se hvor du befinner deg.

  • Vær varsom med hva du velger å dele, og hvem du velger å dele det med.

Sjekk hvem som kan se hva du deler for slik informasjon kan misbrukes av andre. Lukk profilen din og skjul vennelisten. Personer med onde hensikter vil eksempelvis kunne se når du og din familie ikke er hjemme.

Illustrasjon av en person på vei ned en rulletrapp på togstasjonen på vei til ferie.

Tenk på dette når du mottar en forespørsel

Spesielt på Facebook og Instagram er det en økende trend av kontokapring, det som på folkemunne ofte omtales som hackede kontoer. Det hele starter gjerne med at en venn ber om et telefonnummer, og senere en kode som blir sendt til deg på SMS. Koden benyttes til å endre ditt passord, og når den blir delt med andre er kontoen tatt over.

Du kan lese mer om denne type svindelmetode her.

  • Det er bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite.

Spesielt på sommeren og når man er på ferie kan det være fort gjort å oppgi, eller trykke på noe, man ikke skal. Ved å aktivere totrinnsbekreftelse øker du din sikkerhet. Sjekk også alltid hvem som er avsender, gjerne i en annen kanal enn der du mottar meldingen. Undersøk hva som er hensikten med en lenke eller en SMS før du trykker eller deler. Dersom du får beskjed om å oppgi informasjon, bør du være kritisk.

Tenk på dette når det gjelder dine verdisaker

Vi har med oss mange verdisaker på ferie, og blant disse finnes mange informasjonsverdier man bør beskytte. Dette gjelder blant annet mobil, datamaskin, pass, bankkort, penger og andre reisedokumenter. Slike informasjonsverdier inneholder personopplysninger andre kan utnytte.

Bruk gjerne kredittkort og ta kun med det mest nødvendige av kort og papirer. Aktiver skjermlås på dine enheter slik at uvedkommende trenger en kode dersom enheten blir mistet eller stjålet. Aktiver sporing på de enhetene hvor det er mulig, eksempelvis «Hvor er?» på Apple-enheter eller «Finn min enhet» på Android-enheter.

Tenk over hvem som kan se det du gjør. Ofte sitter man tett sammen med andre mennesker når man reiser kollektivt. Da er det viktig å være klar over at det er enkelt for de du sitter med å se hva som er på skjermen din.

12 tips for bedre trygghet på reisen

Vi har laget en huskeliste over 12 tips for bedre trygghet når du er på reise. Listen kan du enkelt skrive ut, og du finner den her.

God sommer!

Vil du holdes oppdatert?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Subscribe to our newsletter!