Google er en søkemotor som henter informasjon fra alle offentlige nettsider på internett, og gjør disse tilgjengelig for brukerne som utfører søk. Men innimellom kan linker være utdaterte eller døde. Her kan du lese om hvordan utdaterte treff kan fjernes fra Google.
Du er nødt til å ha en Google-konto for å kunne benytte deg av denne metoden.
Hvordan fungerer egentlig Google?
Mange tror at informasjonen kommer fra Google selv, men det er ikke riktig. Informasjonen i søkeresultatene kommer fra hver enkelt nettside som Google har “indeksert” i sine søkeresultater, og gjort tilgjengelig for den som søker. Rangeringen og vektingen av disse resultatene baseres på ulike faktorer, som blant annet nøkkelord på den aktuelle siden.
Hvis teksten “Kari Nordmann” kommer frem på en nettside, så vil «Kari» og «Nordmann» indekseres som to separate nøkkelord. Disse nøkkelordene er da sentrale faktorer som bidrar til at nettsiden vises når noen søker Kari, Nordmann eller Kari Nordmann, i Google.
Hvordan fjerner du utdaterte treff?
Selv om du sletter informasjon fra nett, vil du kunne oppleve at informasjonen fortsatt dukker opp ved søk på Google. Dette skjer fordi Googles søkesystemer lagrer nettsiden i minnet for å kunne gjennomføre fremtidige søk raskere. For å få det bort må du be Google gjennomgå nettsiden igjen for å oppdatere informasjonen de har lagret.
Gå inn på Googles side for fjerning av utdatert innhold her.
1. Start med å velge Ny forespørsel og velg årsaken Laste inn Googles utdaterte resultater for en nettside som er endret, på nytt. Klikke på Neste.
2. Du kan sende inn en forespørsel for en nettside eller et bilde, eller for begge deler.
Velg derfor riktig fane for side eller bilde, og huk eventuelt av for både bilde og nettside eller bare bilde.
3. Legg inn sidens nettadresse i feltet for nettadresse. Les hvordan du finner den riktige adressen under «Learn how» over hvert av feltene.
4. Trykk på Send inn.
Det blir gjort en vurdering i hvert enkelt tilfelle, og det kan være at søknaden din blir avslått. Om så skjer, og du er uenig i avgjørelsen, kan du sende inn søknaden på nytt eller ta saken videre til Datatilsynet, som fungerer som klageinstans.
Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.