Slik beskytter du deg mot kontokapring

Det er flere grep du kan gjøre for å beskytte deg mot kontokapring. Totrinnspålogging er et av flere verktøy for å beskytte seg. Tiltakene er relativt enkle å ta i bruk, så vi anbefaler på det varmeste at du gjennomfører de.

mann oppretter totrinnsbekreftelse på telefonen sin for å unngå kontokapring

Dersom du mistenker at du er utsatt for kontokapring kan du lese mer om metodene her og du finner veiledning til hva du bør gjøre her.

Hvordan kan man beskytte seg mot kontokapring?

  • Aktiver totrinnspålogging.

Totrinnspålogging er et ekstra sikkerhetsnivå for pålogging. Ofte benytter man seg av noe man har (et passord) og noe man får (en kode). Totrinnspålogging er med på å beskytte deg mot alle former for kontokapring. Dersom passordet ditt er lekket, du blir utsatt for et «brute-force» angrep, eller utsatt for sosial manipulasjon, vil ikke vedkommende få tilgang til din bruker uten engangskoden du får via totrinnspålogging. Du finner veiledning for hvordan du kan aktivere totrinnspålogging på en rekke tjenester ved å trykke her.

  • Vær varsom med hva du deler med andre.

Dersom du mottar en henvendelse om å oppgi informasjon via SMS, e-post eller sosiale medier bør du være ekstra varsom. Dette gjelder spesielt koder, passord og personopplysninger. Ved å være varsom kan du beskytte deg mot sosial manipulering. Er noe for godt til å være sant, så er det som regel ikke sant.

  • Bruk sterke og unike passord.

Sterke og unike passord beskytter deg mot sosial manipulering, passordlekkasje og «brute-force» angrep. Du finner veiledning til hvordan lage et sterkt passord ved å trykke her. I tillegg til at passordene skal være sterke, bør du samtidig ha forskjellige passord på de ulike tjenestene. Dette er for å unngå at flere kontoer blir tatt over dersom en person kjenner til passordet ditt. Av og til kan et nettsted bli utsatt for en datalekkasje. Dersom du har opprettet en bruker på et slikt nettsted, kan opplysninger om e-postadresse og passord være lekket. Hvis du da bruker samme kombinasjon av e-post og passord flere steder kan det være enkelt for andre å få tilgang til dine kontoer. Du kan sjekke om e-postadressen din har vært utsatt for en datalekkasje her.