Hacket Instagram

Over 24 prosent av befolkningen i Norge har en Instagram-profil og stadig flere opplever å bli hacket. Slik går du frem dersom Instagram-kontoen din har blitt hacket av uvedkommende.

ung jente sitter med mobilen i den ene hånden og hode i den andre hånden. Hun ser bekymret ut over.å ha blitt hacket på instagram.

Hva er instagram?

Instagram er en app og sosialt medium for deling av bilder og video, lansert 6. oktober 2010.

I Norge har (per 2020) 2,5 millioner brukere en profil, og 24 prosent av befolkningen bruker tjenesten ukentlig eller oftere. Veksten drives av aldersgruppen 30-59 år. Internasjonalt har Instagram over en milliard aktive brukere og til sammen ligger det per 2020 ute mer enn 50 milliarder bilder.

Hva gjør du om din instagram blir hacket?

Dersom Instagram-kontoen din blir tatt over av en hacker er det tre ting som bør gjøres: Hackeren eller personen(e) som bruker Instagram-kontoen din må utestenges fra den, du må få tilbake tilgang selv dersom du har mistet den, og du må sørge for at det samme ikke kan skje igjen.

Dersom det ikke funker…

Det kan også hende at skjemaet ikke gir deg noe mulighet for å få tilbake tilgangen. Da kan du:

  1. Ta kontakt med datatilsynsansvarlige hos Meta.
  2. Velg Instagram som produkt, velg nederste alternativet Hvordan får jeg hjelp med et personvernproblem from datatilsynsansvarlig?, trykk Nei og fyll ut skjemaet som kommer opp. 
  3. Det lønner seg å fylle ut skjemaet på engelsk da det blir gjennomgått av ansatte i Irland, men det er ingen krav. 

Hindre ny hacking

Som nevnt tidligere er disse grepene kjempeviktig for å holde Instagram-kontoen din sikker:

I tillegg er det viktig å undersøke hvordan hackeren kan ha fått tilgang i første omgang. For eksempel er det mulig at hackeren har fått tilgang til e-postkontoen din, og brukt e-postadressen til å tilbakestille passordet til Instagram og ta over kontoen din der. Det samme kan i praksis også gjøres med Facebook.

Derfor er det veldig viktig og også sikre alle brukerkontoer som på en eller annen måte er knyttet til Instagram-kontoen din. Nøkkelregler å huske på er å endre til et sterkt passordaktiver 2-trinns pålogging der det er mulig, og å undersøke aktivitet der det er mulig.

Mange bruker dessverre også samme passord flere steder. Siden Instagram-kontoen din ble hacket, må du regne med at hackeren vet om passordet du brukte der. Derfor er alle andre brukerkontoer hvor du har brukt det samme passordet i fare. Bytt derfor passord umiddelbart på alle disse. Som en tommelfingerregel burde man aldri ha helt samme passord på flere steder.

Kilde: Hartvig Abrahamsen, Mats; Dvergsdal, Henrik; Askheim, Svein: Instagram i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 25. mai 2022 fra https://snl.no/Instagram

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.