Slik rapporterer du falske kontoer på Instagram

Instagram er et sosialt medium for deling av bilder og video, som brukes av over 2,5 millioner i Norge og flere milliarder på verdensbasis. Slik rapporterer du en falsk brukerkonto på Instagram.

ung dame som står i en storby mens hun chatter på telefonen. en sku av hjerter, meldinger og folk er rundt henne. Oppdager hun en falsk konto må hun rapportere denne.

Hva er Instagram?

Instagram er en app og sosialt medium for deling av bilder. Brukere kan også dele korte videoklipp i feeden, samt historier og reels. .

I Norge hadde 2,5 millioner* brukere en profil i 2020 og 24 prosent av befolkningen brukte tjenesten ukentlig eller oftere. Veksten drives av aldersgruppen 30-59 år. Internasjonalt har tjenesten over en milliard aktive brukere og til sammen ligger det per 2020 ute mer enn 50 milliarder bilder.

Tjenesten gjør det mulig for brukere å ta et bilde, legge til enkle effekter, og deretter dele det med andre Instagram-brukere som er koblet til på det sosiale nettverket.

Slik rapporterer du en falsk bruker

For at Instagram skal kunne undersøke om det er en etterligning eller falsk konto, trenger de en del personlig informasjon om den personen som er krenket.
Dette krever ID som:

  • må være utstedt av myndighetene (f.eks. pass, førerkort)
  • må være i farger
  • må tydelig vise personens fullstendige navn og bilde

Du kan sende inn rapporten på vegne av barn du har foreldreretten til, men du har ikke mulighet til å sende inn på vegne av en venn eller andre familiemedlemmer.

Skjemaet for rapportering av falske kontoer finner du her.

Om Instagram ser dokumentasjonen som tilstrekkelig vil de slette kontoen det gjelder. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar før Instagram svarer på det du har rapporterer, men ha i tankene at med over 100 millioner brukere mottar Instagram ganske mange henvendelser daglig.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.