Hva er digital dømmekraft?
Digital dømmekraft handler om å gjøre smarte valg på internett. Det betyr å vite hvordan man oppfører seg, hvordan man beskytter seg selv, og hvordan man kjenner igjen når noe ikke er som det skal. Akkurat som du lærer å se til begge sider før du krysser veien, må du også lære å tenke deg om før du klikker.
La oss gå sammen om å skape gode, trygge opplevelser på nett – for store og små!
Barnas digitale hverdag
Internett er som en enorm lekeplass hvor barn kan spille med kjente og ukjente, chatte, lage morsomt innhold og finne videoer av alt mulig rart. Men akkurat som på en vanlig lekeplass er det viktig å kjenne til reglene for å holde seg trygg og ha det gøy. Det er viktig at de voksne legger til rette for at barn har en forståelse for hvordan de skal oppføre seg, hva som er greit og ikke greit, og ikke minst at de lærer dem å snakke om ting som de opplever som vanskelig. Det handler om digital dømmekraft.
Hvordan takler du barnas nettbruk?
Før du går videre, kan det være interessant å sjekke hva slags forhold du har til barnas nettbruk akkurat nå.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har har en egen nettside dedikert til foreldrehverdag. Der finner du en enkel test som gir deg innsikt i hvordan du kan støtte barnet ditt på nett og bidra til større trygghet for dere begge. Ta testen her – Hvordan takler du barnas nettbruk?
Husk: Det finnes ingen riktige eller gale svar, men kanskje du får lyst til å lære mer!
- Vær et godt forbilde: Hvordan kommuniserer du med andre på nett, og hva deler du? Tenker du over hva du deler offentlig, og hva du deler privat?
- Personvern: Det er viktig at vi lærer barna om hvilken informasjon det er greit og ikke greit å dele på nett, ved å snakke sammen om viktigheten av å holde informasjon privat.
- Barnas digitale verden: Hvor god kjennskap har du til de ulike appene og plattformene barna bruker? Snakk gjerne sammen om aldersgrenser, og hvordan de kan bruke de ulike plattformene på en trygg og sikker måte.
- Snakk sammen: Vi oppfordrer til å snakke med barna om deres digitale liv. På den måten kan terskelen senkes for å dele positive, og ikke minst negative opplevelser med deg.
- Foreldreinnstillinger: En måte å beskytte barn mot pornografisk og seksualisert innhold på nett er å aktivere foreldrekontroll. Benytt foreldrekontrollfunksjoner på enheter og apper for å beskytte barna mot upassende innhold og farer på nettet.
- Fremme kritisk tenking: Det er viktig at vi oppmuntrer barn til å tenke kritisk om informasjonen de møter på nettet, og til å være bevisste på hvem de snakker med.
- Skal du dele: Det du deler online, kan være synlig for mange mennesker, og noen ganger for alltid. Tenk før du poster bilder eller deler informasjon.
- Du behøver ikke å fortelle alt om deg selv: Hold personlig informasjon for deg selv. Personlig informasjon inkluderer navnet ditt, alderen din, hvor du bor, hva skolen din heter, telefonnummer og passord.
- Ser eller opplever du noe på nett som du ikke liker? Si ifra til en voksen du stoler på!
- Alt du ser og leser på internett er ikke sant: Hvem er det som kommer med informasjonen? Vær en detektiv og finn ut mer om hvem som skriver informasjon på nett. Er det noen du kan stole på?
- Pass på hverandre: Vær snill og grei mot andre online, akkurat som du er ansikt til ansikt.
- Sjekkliste for hvordan du sikrer barna på nett
Tiltaksliste for en tryggere digital hverdag. - Øvelser i nettvett
Dialogbasert øvelse for hele familien, med ulike scenarier. - Smarte innstillinger: foreldrekontroll
Her kan du lese om hvordan foreldre kan sette opp mobiler, nettbrett, hjemmeruter, spillkonsoller, datamaskiner, apper og spill slik at de blir tryggere for barna.
Kilde: Barnevakten.no - Personvern og barnas trygghet
Er du bekymret for at livet til barnet ditt i stadig større grad foregår på nett, og lurer du på hvordan du kan beskytte barnet mot å dele personopplysninger med andre? Her er noen tips.
Kilde: Bufdir.no