Slik får du kontroll over LinkedIn-profilen din

LinkedIn er et sosialt nettverk hvor en presenterer arbeidserfaring, utdanning og egenskaper. Standardinnstillinger viser at brukernes personvern er dårligere enn det behøver å være, her en noen tips til hva du kan gjøre.

smilende kvinne i gul genser med earpods og pc

Hva er LinkedIn?

LinkedIn er et sosialt nettverk orientert om arbeidslivet og forretningsfordindelser. På LinkedIn er brukerprofilene bygget rundt CV-er. Man kan liste opp jobberfaringer, utdanning, kurs, sertifiseringer, kunnskaps- og interesseområder og verv med mer.

Nettverket tilbyr også funksjoner for å søke jobb, finne og undersøke potensielle jobbkandidater, skrive og motta anbefalinger og å dele innlegg, som kan likes og kommenteres av andre brukere.

LinkedIn tilbyr betalingstjenester som jobbutlysninger, reklame, sponsede oppdateringer og bedriftsanalyse.

Hvordan og hvorfor bør du få kontroll på din LinkedIn-profil?

NorSIS sin gjennomgang av LinkedIns standardinnstillinger viser at brukernes personvern er dårligere enn det behøver å være. Dersom man selv ikke foretar endringer vil blant annet disse innstillingene være gjeldende:

  • Profilen er offentlig tilgjengelig for alle (inkludert synlig i søkemotorene).
  • Personlige data blir delt med tredjeparter.
  • LinkedIn kan bruke navn og bilde i sosial marknadsføring.

I tillegg er standardinnstillingene satt slik at en i utgangspunktet aksepterer at LinkedIn sine mange partnere kan sende deg invitasjoner og markedsførings informasjon til din private e-postadresse.

Dette kan du gjøre

Personvernoppsettet til LinkedIn er svært rotete, og det er ikke like lett å finne ut hvor du skal gå for å endre innstillingene. For å hjelpe deg et stykke på veien har slettmeg.no funnet frem noen av de viktigste lenkene du trenger for å avgrense spredningen av dine opplysninger:

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.