Kunnskap og læring

For å kunne etablere og opprettholde en god sikkerhetskultur er vi avhengig av nok faglig påfyll. Det er kanskje spesielt viktig når det gjelder digital sikkerhet, ettersom den teknologiske og digitale utviklingen går så raskt fremover som den gjør. På bakgrunn av dette er det ønskelig å se nærmere på hvordan nordmenn lærer om digital sikkerhet.

Hvordan nordmenn tilegner seg kunnskap om digital sikkerhet

Det er veldig store ulikheter i hvem nordmenn lærer mest om digital sikkerhet av. Menn under 34 år er de som i størst grad oppgir at de lærer seg selv. Samtidig ser vi at kvinner over 55 år er de som i størst grad lærer digital sikkerhet av venner og kolleger.

De som bor i de store byene, er de som oftest lærer digital sikkerhet av eksperter. Av nordmenn som er heltidsansatte i en bedrift, lærer 82 % i størst grad av sjefer eller ledere.

Hvem man lærer avhenger naturlig nok sammen med hvordan man lærer. Ser vi på hvordan nordmenn lærer om digital sikkerhet, er det igjen menn under 34 som i størst grad sier at de prøver og feiler selv. Det stemmer overens med at de lærer seg selv digital sikkerhet. På samme måte er det kvinner over 55 år som i størst grad hører om ting fra andre i en mer uformell setting. Det kan stemme med at de lærer av venner og kolleger.

Organisert opplæring

Når det blir spurt om nordmenn har fått organisert opplæring i digital sikkerhet i løpet av de siste to årene, er det 30 % som svarer «ja». Det er en jevn økning fra 2020, da andelen som svarte «ja» var på 22 %.

Ser vi nærmere på hvem som sier at de har fått organisert opplæring, ser vi at heltidsansatte er svært godt representert. Andre yrkesaktive, elever og studenter er også blant de som i større grad svarer at de har fått organisert opplæring.

65 % av alle som har fått organisert opplæring i løpet av de siste to årene, opplever også at det har ført til bedre ferdigheter i ettertid.

Læring på egenhånd

34 % av nordmenn sier at de i ganske eller svært stor grad oppsøker informasjon som kan øke ferdighetsnivået. Det ser ut til å henge tett sammen med høyt kunnskapsnivå og interesse for IT og teknologi.

Under ser vi en sammenligning av resultatene fra spørsmålene «i hvilken grad oppsøker du selv informasjon» og «tror du at du kan mer eller mindre om digital sikkerhet enn resten av befolkningen».

Her ser vi at de som vurderer seg selv som mer kunnskapsrike enn gjennomsnittet innen digital sikkerhet, også oftere oppsøker informasjon for å lære mer og styrke sine ferdigheter. På samme måte ser vi at de som mener at de kan mindre om digital sikkerhet, i mindre grad også oppsøker informasjon selv.

Tilsvarende ser vi en sammenheng mellom lav interesse for teknologi og IT og begrenset søken etter informasjon. De som oppgir å være ganske eller svært interessert i teknologi og IT, rapporterer i større grad at de aktivt oppsøker informasjon for å forbedre sine ferdigheter.