Holdninger

For å oppnå solid kunnskap om et tema er interesse en nøkkelfaktor. For å kunne etablere en sterk kultur for digital sikkerhet er det essensielt å ha den nødvendige kunnskapen. Derfor er det interessant å undersøke hvordan nordmenn vurderer sin egen interesse for teknologi og digital sikkerhet, samt hvordan de oppfatter sitt kunnskapsnivå på disse områdene.

Rundt halvparten av nordmenn oppgir at de er ganske eller svært interessert i teknologi og IT. Samtidig ser vi at til sammen 24 % mangler denne interessen. Det er ingen signifikante variasjoner i interesse mellom de ulike aldersgruppene, selv om de under 34 år ser ut til å være de mest interesserte.

Det er altså relativt jevn fordeling av interesse på tvers av alderssegmenter, men sammenligner vi kjønn, kommer det tydelig til uttrykk at menn oppgir at de har større interesse for teknologi og IT enn kvinner.

88 % av nordmenn oppgir at de er positive til å ta i bruk ny teknologi

Ser vi på hvordan dette har utviklet seg over tid, ser vi at antallet nordmenn som er positive til å ta i bruk ny teknologi, holder seg stabilt fra år til år.

Det er signifikant flere nordmenn som oppgir at de er positive til å ta i bruk ny teknologi, enn som uttrykker en interesse for teknologi og IT (48 %), og det er det ingen signifikante forskjeller mellom aldersgrupper og kjønn.

Digital sikkerhet – hvordan nordmenn vurderer egen kompetanse

Blant respondentene oppgir 87 % at de vet hva digital sikkerhet er. På spørsmål om hvordan de vurderer sin egen kompetanse innen digital sikkerhet målt mot resten av befolkningen, oppgir 50 % at de kan like mye som gjennomsnittet. Vi ser noen tydelige skiller i oppfattelse av egen kompetanse når det kommer til kjønn og alder.

På landsbasis oppgir 31 % av nordmenn at de kan mer om digital sikkerhet enn resten av befolkningen. Fordeler vi det på kjønn, får vi 43 % menn og 18 % kvinner.

Når det kommer til alder, oppgir de i alderssegmentet 18-35 år en større tro på egen kompetanse innen digital sikkerhet enn de over 55 år.

Det ser ut til å være en sammenheng mellom interesse for digital sikkerhet og kunnskapsnivå, særlig blant menn og yngre aldersgrupper. Dette gjenspeiles i påstanden «jeg kan mer enn gjennomsnittet om digital sikkerhet», hvor menn og personer under 34 år er overrepresentert i forhold til andre demografiske grupper.

30 % synes det er vanskelig å vurdere hva som er trygt eller utrygt på nett

Vi har spurt i hvilken grad nordmenn er i stand til å vurdere hva som er trygt eller utrygt på internett.

Legger vi sammen de som «i svarer svært liten grad», «i ganske liten grad» og «verken eller», er det til sammen 30 % som føler seg usikre på om de kan vurdere hva som er trygt eller utrygt å gjøre på internett. Her er det ingen signifikante forskjeller mellom kjønnene.

80 % av de under 34 år mener at de i ganske eller svært stor grad er i stand til å vurdere hva som er trygt eller utrygt på internett. Til gjengjeld er det 54 % av de over 55 år som mener det samme.

Hvor er nordmenn mest opptatt av digital sikkerhet

Digitalisering er en integrert del av hverdagen, men det kan være store variasjoner i hvordan digital sikkerhet praktiseres på arbeidsplassen eller skolen sammenlignet med hjemme. I 2024 ser vi en signifikant økning i antallet nordmenn som mener at digital sikkerhet er like viktig hjemme som på skole eller jobb, fra 70 % i 2023 til 81 % i 2024.

79 % av yrkesaktive nordmenn oppgir at deres arbeidsplass har regler for digital sikkerhet

Vi ser en signifikant økning i antallet nordmenn som oppgir at deres arbeidsplass har regler for digital sikkerhet, fra 2023 til 2024.

Blant yrkesaktive personer er det 79 % som mener at arbeidsplassen deres har regler for digital sikkerhet. Det er 8 av 10 av yrkesaktive nordmenn, og det inkluderer alle bransjer. Det vitner om at digital sikkerhet er et tema på arbeidsplassen, og at en digital sikkerhetskultur er etablert mange steder.