Hvordan vi ser på digitalisering og digital sikkerhet påvirker både hvordan vi omfavner ny teknologi og hvordan vi beskytter oss på nettet. Dette har en stor påvirkning på vårt digitale liv og samfunnet generelt. Positive holdninger til digitalisering kan få oss til å akseptere nye digitale teknologier og tjenester raskere. Vår holdning til digital sikkerhet spiller også en avgjørende rolle i hvordan vi tar vare på våre digitale enheter og data. For eksempel kan en positiv holdning fremme økt bevissthet om sikkerhetspraksis, som bruk av sterke passord og totrinnspålogging.
Vår digitale kompetanse og holdning påvirker hvor mye vi vektlegger å beskytte personlig informasjon og personvern. Det igjen avgjør vår villighet til å dele informasjon på nett og hvordan vi forholder oss til digitale tjenester som samler inn persondata. Holdningen vi har til digital kompetanse og sikkerhet, påvirker hvor mye tid og ressurser vi investerer i opplæring og utdanning innen disse fagområdene. Er vi positive til opplæring og utdanning, bidrar det til å øke den generelle digitale kompetansen i samfunnet.
Alt i alt spiller disse generelle holdningene en viktig rolle i hvordan vi som individer og som samfunn navigerer i det digitale landskapet. De påvirker vår evne til å dra nytte av digitale teknologier samtidig som vi beskytter oss mot digitale trusler.
Hva er digital sikkerhetskultur?
Digital sikkerhetskultur refererer til våre felles verdier, holdninger, normer, kunnskap og handlinger som bidrar til å beskytte oss mot digitale trusler. På samme måte som samfunnet har regler og forventninger til hvordan vi oppfører oss i ulike situasjoner, har vi også retningslinjer for hvordan vi skal opptre på nettet. Disse retningslinjene fungerer som veiledende prinsipper for gruppen vår og definerer hva som anses som akseptabelt eller uakseptabelt på digitale plattformer.
En sentral del av denne sikkerhetskulturen er hvordan vi beskytter våre digitale verdier – de essensielle ressursene vi oppbevarer og bruker i vårt digitale liv.
Hva er våre digitale verdier
Vi lagrer store mengder informasjon og data på digitale plattformer, inkludert alt fra personlige bilder og videoer til viktige dokumenter, arbeidsfiler, sensitive helse- og økonomiopplysninger, og elektronisk ID. Kort sagt, disse digitale ressursene utgjør kritiske deler av både vårt personlige og profesjonelle liv. Vi kaller dem våre digitale verdier.
Å forstå hva som utgjør våre digitale verdier, og hvor mye de er verdt for oss, er avgjørende for å vite hvilket nivå av beskyttelse vi bør tilstrebe.
2 av 3 anser digitale verdier som like verdifulle som fysiske verdier
Digitale verdier har både en affeksjonsverdi og en økonomisk verdi for oss. Derfor er det interessant å se hvilken verdi nordmenn ser i digitale verdier. 66 % av alle nordmenn anser digitale verdier som like verdifulle som fysiske verdier. Undersøkelsen viser en klar kjønnsskjevhet, der 73 % av kvinner verdsetter digitale verdier like høyt som fysiske verdier, mot 60 % av menn.
Andelen som anser digitale verdier like verdifulle som fysiske, øker også med alderen. Kvinner over 55 år har den høyeste andelen, med 79 %. Den samme tendensen ser vi når vi spør om hvilken betydning tap av digitale verdier har. 80 % av kvinner over 55 år mener at tap av digitale verdier vil ha stor personlig betydning for dem. For nordmenn generelt er andelen 74 %.
31 % tror ikke digitale verdier har en økonomisk verdi
Digitale verdier er ikke bare minner som har affeksjonsverdi, som bilder og videoer. De kan også ha en konkret økonomisk verdi. For eksempel kan det ha betydelige økonomiske konsekvenser dersom brukerkontoen til en nettbutikk med lagret betalingsinformasjon, eller en elektronisk ID brukt til å logge inn i nettbanken, går tapt eller misbrukes. Undersøkelsen viser at 31 % ikke tror at deres digitale eiendeler har en økonomisk verdi. Her er det ingen signifikante forskjeller mellom kjønn eller alder.
1 av 2 er bekymret for sikkerheten
Når det kommer til sikkerheten rundt digitale verdier, uttrykker halvparten av de spurte at de er bekymret for sikkerheten til sine digitale verdier. 81 % mener at de selv er ansvarlig for å beskytte sine digitale verdier mot tyveri og tap.
Vi ønsker å beskytte våre digitale verdier av flere grunner. For det første handler det om å unngå tap av data, og 46 % oppgir at de tar regelmessig sikkerhetskopi av sine digitale verdier.
For det andre ønsker vi å forhindre at uvedkommende får tilgang til våre data. Da unngår vi svindel, utpressing og ID-tyveri. Under halvparten (45 %) av de spurte tror ikke at deres digitale verdier er av interesse for andre.
En effektiv metode for å beskytte digitale verdier er å aktivere totrinnspålogging. I år oppgir 60 % av respondentene at de har aktivert denne sikkerhetsfunksjonen der det er mulig. Det er verdt å merke seg at de som regelmessig tar sikkerhetskopi, også er mer tilbøyelige til å bruke totrinnspålogging.