Nasjonal sikkerhetsmåned fokuserer på «Sosial manipulering» for å møte en økende trussel

NorSIS tilrettelegger og koordinerer Nasjonal Sikkerhetsmåned for 13. gang, og årets tema er «Sosial manipulering». Selv med stadig utviklig av ny teknologi og avanserte sikkerhetsverktøy, utnytter angripere fortsatt den menneskelige faktoren som en sårbarhet. Dette gjør årets tema mer relevant enn noen gang.

Sosial manipulering er en samlebetegnelse på forskjellige metoder som blir benyttet for å påvirke mennesker til å utføre handlinger eller gi fra seg informasjon som en angriper kan benytte eller utnytte for å nå sine målsettinger.

Svindel av ulik art, løsepengevirus, kontoovertakelse og ID-tyveri er noen av de vanligste hendelsene privatpersoner og virksomheter utsettes for. De fleste hendelsene starter med det vi kaller sosial manipulering.

Ung tennåringsgutt ser skrekkslagen på mobilen mens han holder seg foran munn

Spiller på våre følelser

Det starter som oftest med at kriminelle kontakter deg på sosiale medier, e-post, tekstmeldinger, telefonsamtaler eller andre digitale kanaler. De later som om de representerer kjente virksomheter, offentlige aktører, banker, nettbutikker eller til og med venner og familie. Målet deres er å overbevise deg om at du må handle raskt eller dele sensitiv informasjon for å unngå problemer eller dra nytte av en tilsynelatende god mulighet.

– Uansett hvor avanserte sikkerhetssystemene våre blir, er det nå vår egen psykologi, våre følelser og våre handlinger som utnyttes i digitale angrep. Dette understreker behovet for å forstå og beskytte oss mot de ulike taktikkene som brukes mot oss i den digitale digitale verden, sier Eivind Reiner-Holm, seniorrådgiver hos NorSIS. – Ved å øke bevisstheten blant befolkningen, både som ansatte og privatpersoner, ønsker vi å oppnå større oppmerksomhet rundt disse metodene og denne problematikken, i sikkerhetsmåneden. Målet er at vi skal tenke oss om og redusere vår sårbarhet.

Gjennom sikkerhetsmåneden vil NorSIS tilrettelegge og koordinere en rekke aktiviteter, og du vil kunne lese mer om dette på  på norsis.no. I tiden fremover vil den fylles med informasjon om arrangementer, kurs og andre aktiviteter som skal gjennomføres i oktober.

Opplæring

Hver enkelt av oss er et mulig mål for digitale angrep. Samtidig er det mye den enkelte kan gjøre for å unngå å havne i slike situasjoner. Derfor tilbyr vi opplæringspakker i digital sikkerhet, i samarbeid med den norske læringsplattformen Motimate. Opplæringen gir ansatte i norske virksomheter kunnskap om hvordan de kan beskytte seg og hva de skal gjøre når skaden er skjedd.

Foredragsdugnaden

En av de mange aktivitetene i Nasjonal sikkerhetsmåned er Foredragsdugnaden. Her har eksperter innen informasjonssikkerhet og virksomheter muligheten til å tilby ett eller flere gratis foredrag.

Dette er en unik mulighet for virksomheter å dele sin fagkunnskap med ulike aktører, fra større bedrifter til organisasjoner og foreninger. På nettsiden vår, norsis.no, kan du enkelt registrere deg med ett eller flere foredrag. Virksomheter som ønsker faglig inspirasjon eller oppdatering kan også enkelt bestille foredrag mot et lite administrasjonsgebyr.

Aktivitetskalender

Et av målene med Nasjonal sikkerhetsmåned er å skape engasjement rundt digital sikkerhet. Det er selvfølgelig viktig å tenke på sikkerhet hele året, men vi ønsker å bruke oktober til å sette ekstra fokus på dette temaet og øke engasjementet.

– For å bidra til markedsføringen av alle arrangementene i oktober, gir vi en gratis mulighet til å legge inn egne arrangementer i en felles aktivitetskalender på nettsidene til NorSIS. Dette gir en enkel oversikt over alt som skjer. På den måten kan alle, enkelt få tilgang til informasjonen om arrangementene, avslutter Reiner-Holm.

Har du en god ide til aktiviteter eller budskap du vil dele for at alle skal bli litt tryggere på nett? Ta kontakt med oss i NorSIS.