Hva er en passordbank?

En passordbank er et digitalt verktøy som kan hjelpe deg med å holde kontroll på alle passordene dine. Den kan lagre alle passordene dine trygt for deg sånn at du slipper å huske dem selv, og den kan enkelt lage nye gode og unike passord for deg når du trenger det. Vi gir deg tips til hva du bør tenke over før du velger en passordbank.

mann taster inn passord på telefonen sin
En passordbank hjelper deg å finne riktig passord til riktig tjeneste raskt og enkelt.

Hva er egentlig en passordbank?

En passordbank er et verktøy som lagrer passordene dine trygt for deg. De fleste passordbanker har også muligheten til å lagre andre digitale verdier som notater, bankkortinformasjon, sikkerhetskoder og lignende. Uansett hva du lagrer, vil det lagres trygt og beskyttet mot uvedkommende.

I tillegg til å lagre passord og digitale verdier, vil passordbanken også foreslå gode og unike passord for deg når du skal endre et passord, eller du skal opprette en ny brukerkonto et sted.

Det er helt enkelt en tjeneste som gjør at du slipper å lage nye, gode passord selv, og du slipper å huske eller skrive ned passordene dine. Det eneste du selv trenger å huske, er passordet til selve passordbanken. Pass derfor på at du har et godt og sikkert passord, og at du aktiverer totrinnspålogging ved pålogging til passordbanken. Da er passordene dine best mulig beskyttet.

Hvordan bruke en passordbank

Det finnes mange leverandører av denne type tjeneste. De fungerer litt forskjellig, men prisippet er det samme.

Du kan selv fylle passordbanken med dine eksisterende brukernavn og passord. Når du så skal opprette en ny brukerkonto et sted, vil passordbanken foreslå gode og unike passord til deg, og vil lagre disse automatisk. Når du senere skal logge deg på den samme tjenesten, vil passordbanken fylle ut påloggingsinformasjonen for deg.

Du kan installere passordbanken på PC-en din, og du kan laste den ned som en app på telefonen eller nettbrettet ditt. På den måten har du tilgang til passordene dine på alle enhetene dine.

Trenger jeg en passordbank?

De fleste av oss har mange brukerkontoer på ulike apper og nettsteder, og det kan være veldig utfordrende å huske alle passordene. Spesielt når anbefalingene er å ha gode og unike passord på hver brukerkonto.

Et alternativ til å ha en passordbank er at du skriver ned passordene dine og oppbevarer dem et trygt sted. Dersom det ikke er et godt alternativ for deg, kan du vurdere en passordbank. Da slipper du å huske passord, og du får hjelp til å lage gode og unike passord, slik som anbefalingene sier.

Hva bør jeg tenke på før jeg velger?

Det finnes mange passordbanker der ute, så det kan være greit å være klar over noen forskjeller før du velger en som passer for deg.

De fleste passordbanker koster penger å bruke og kan ha ulike tileggsfunksjoner. Det kan være lurt å lese litt om hvilke funksjoner som er inkludert i prisen.

Noen passordbanker tilbyr enklere gratisversjoner. Gratisversjonene kan ha begrensninger i antall passord du kan lagre, eller begrensninger i annen funksjonalitet.

Bidrar til å beskytte dine digitale verdier

En vesentlig funksjon du bør se etter, er om passordbanken lagrer passordene i skyen, eller om passordene lagres på din enhet. Hvis du ønsker å bruke passordbanken både på PC og mobil om hverandre, må du velge en som bruker skylagring.

Velger du en passordbank med skylagring, sikrer du også at passordene dine er ivaretatt dersom du for eksempel skulle miste telefonen din. Da kan du få gjenopprettet passordbanken på en ny telefon. Du kan se på det som en sikkerhetskopi av passordene dine.

Ellers er det opp til deg å finne den passordbanken du ønsker å bruke.

Og du? Husk å skru på totrinnspålogging på passordbanken din!

Les mer om passord og pålogging

Ønsker du å lese mer om hvordan du selv kan lage sterke passord, kan du se vår artikkel om det her: Slik lager du sterke passord. Ønsker du gode råd for sikker pålogging, se vår artikkel om det her: Fire enkle råd for sikker pålogging.