Digitale reisetips

Det er viktig å være trygg på internett, selv i ferien og på reise. Når du reiser er det mye å huske på. Før du begynner ferien, er det viktig å ta noen skritt for å sikre enhetene dine og beskytte deg mot potensielle trusler underveis. Her finner du noen viktige digitale reisetips.

Familie på flyplass. Ser utover rullebanen. Skal på reise.

Oppdater programvare før du drar på reise

Et viktig tiltak er å oppdatere enhetene dine med de nyeste sikkerhetsoppdateringene før du drar. Disse oppdateringene inneholder ofte forbedringer og løsninger på kjente sårbarheter i operativsystemet og appene du bruker. Ved å oppdatere enhetene dine, reduserer du risikoen for å bli utsatt for sikkerhetstrusler.

Det kan også være vanskeligere å oppdatere enhetene dine mens du er på reise, spesielt hvis du ikke har en pålitelig og stabil internettilkobling tilgjengelig. Derfor anbefales det sterkt å oppdatere enhetene dine mens du fortsatt er hjemme og har tilgang til en pålitelig internettforbindelse. På denne måten kan du være trygg på at enhetene dine er oppdatert og bedre rustet til å håndtere potensielle sikkerhetstrusler mens du er på ferie.

Sikkerhetskopier viktige data før du drar på reise

Det er lurt å dobbeltsjekke at du har aktivert sikkerhetskopi for enhetene du tar med deg på reise. Å ha en oppdatert sikkerhetskopi kan være en livredder hvis noe skulle skje med enhetene dine. Enten om enheten blir mistet, stjålet eller skadet. Ved å ha en sikkerhetskopi kan du gjenopprette viktig informasjon, som bilder, kontakter og dokumenter, til en erstatningsenhet eller tilbake til enhetene dine når du er tilbake.

Husk at en sikkerhetskopi er en verdifull forsikring for å beskytte dataene dine, uansett hvor du er. Ta deg tid til å sette opp og bekrefte at sikkerhetskopien er oppdatert før du drar på ferie. Sikkerhetskopi vil gi deg en ekstra trygghet. Du kan med dette nyte ferien uten å bekymre deg for tap av viktige data på enhetene dine.

Ta med deg digital sikkerhet på ferie

Digital sikkerhet er like viktig under ferien som den er gjennom resten av året. Feriereiser gir oss muligheten til å utforske ukjente steder, møte nye mennesker og oppleve spennende eventyr. Dessverre er det også et tidspunkt hvor svindlere ofte utnytter situasjonen til sin fordel.

For å beskytte deg selv og dine digitale enheter, er det avgjørende å følge de samme sikkerhetsrådene som du gjør resten av året. Først og fremst, sørg for å bruke totrinnsbekreftelse der det er tilgjengelig, og sikre enhetene du har med deg med sterke passord eller koder.

Husk at svindlere ikke tar ferie, og vær derfor ekstra oppmerksom på mistenkelige e-poster, meldinger eller uventede telefonanrop som ber om personlige opplysninger eller økonomisk informasjon. Disse kan være forsøk på phishing eller svindel. Vær kritisk og bruk sunn fornuft når du håndterer slike former for kommunikasjon.

Ved å være proaktiv og ta forholdsregler, kan du bidra til å sikre at din digitale sikkerhet er på plass, selv under ferieeventyrene.

Tenk før du deler på sosiale medier 

Når du reiser til et nytt reisemål, er det viktig å vise respekt for reglene og kulturen på stedet. Hvert reisemål kan ha sine egne unike retningslinjer når det gjelder fotografering. Spesielt på sensitive steder som religiøse steder, museer eller private eiendommer bør man være oppmerksom. Noen steder kan ha strenge restriksjoner på fotografering eller kan kreve tillatelse før du tar bilder. Er du i tvil? Sjekk med lokalbefolkningen eller lokale myndigheter.

Det er også viktig å respektere andres personvern når du deler bilder eller videoer som inkluderer dem. Før du publiserer eller deler bilder av mennesker du har møtt på reisen, bør du be om tillatelse fra dem. Noen kan være følsomme for å bli fotografert eller ha personlige grunner til å ikke ønske å bli delt på sosiale medier. Vis hensyn og respekt ved å respektere deres ønsker og personvern.

Gruppe unge mennesker på stranden har fest. Tar selfie og danser. De er glade og glade. Solfylt dag. Tar bilder på reise.Getty Images

Vær kritisk til flotte tilbud på reisen 

Når du blir kontaktet uoppfordret via e-post, telefon, sosiale medier eller på gaten, er det ekstremt viktig å være ekstra forsiktig med å gi ut sensitiv informasjon eller betalingsdetaljer til ukjente tredjeparter. Dessverre utnytter ofte svindlere reisende ved å utgi seg for å være legitime aktører i reisebransjen.

En vanlig svindelmetode er å sende falske e-poster eller oppringninger som ser ut som de kommer fra anerkjente selskaper eller tjenesteleverandører. De kan be om personlig informasjon, som kredittkortdetaljer eller passord, under påskudd av å bekrefte en bestilling eller tilby spesialtilbud. Vær skeptisk til slike henvendelser og unngå å gi ut sensitive opplysninger. Pass på at kommunikasjonen er legitim.

Når du planlegger utflukter eller aktiviteter på en reise, bør d bestille dem hjemmefra eller bruke anerkjente og pålitelige turoperatører. Ved å gjøre dette har du god tid til å undersøke, lese anmeldelser og finne pålitelige leverandører. Bruk offisielle turistkontorer eller anbefalinger fra betrodde kilder for å sikre trygge og pålitelige reiseopplevelser.

Nyt øyeblikkene – ikke bare skjermen!

Getty Images

Vårt siste digitale reisetips er at det er viktig å være til stede og virkelig nyte opplevelsene du har. I dag kan det være fristende å bli fanget opp i skjermene våre, enten det er for å dele øyeblikkene på sosiale medier eller for å dokumentere hvert eneste øyeblikk gjennom bilder og videoer. Det er derimot viktig å huske på verdien av å oppleve verden gjennom egne øyne. Ta derfor pauser fra skjermene, legg vekk mobiltelefonen eller kameraet en stund, og nyt reisen.

Ved å benytte våre digitale reisetips kan du være tryggere i det digitale rom i ferien og på reise.

7 tips for bedre trygghet på reisen

Vi har laget en huskeliste over 7 tips for bedre trygghet når du er på reise. Listen kan du enkelt skrive ut, og du finner den her.

Subscribe to our newsletter!