Digitale reisetips

Det er viktig å være trygg på internett, selv i ferien og på reise. Når du reiser, er det mye å huske på. Her finner du noen viktige digitale reisetips du bør tenke på før du reiser, og mens du er på reise.

Bilde av mennesker på flyplass, som skal reise.
Skal du ut og reise i sommer, bør du ta med deg våre digitale reisetips.

Før du reiser

Mens du pakker kofferten og forereder deg for neste reise, er det lurt å også tenke på din digitale sikkerhet. Noen forberedelser du bør gjøre før du reiser, kan være tidkrevende. Derfor bør du starte med dette noen dager før reisen.

  1. Ta med fulladet powerbank for sikker lading på reisen

På offentlige ladestasjoner hvor det er en USB-kontakt, har du ikke kontroll på hva som er koblet til bak kontakten. I verste fall kan det være skadelig programvare. For å unngå risikoen ved å bruke offentlige ladestasjoner er det tryggere å bruke en powerbank når du er på reise. En fulladet powerbank gir deg dessuten friheten til å lade dine enheter hvor som helst og når som helst. Uten risikoen med ukjente og usikre strømkilder.

  1. Aktiver sporing av dine enheter

Aktiver sporingstjenester som «Hvor er?» for Apple-enheter eller «Finn min enhet» for Android-enheter. Det kan gjøre det enklere for deg å finne mobilen din om du mister den eller den blir stjålet. Disse tjenestene tillater deg å spore enhetens plassering i sanntid, låse den på avstand, og til og med slette alt innhold om nødvendig.

  1. Oppdater programvare og sikkerhetskopier

Oppdater alle appene og programmene på enhetene dine mens du fortsatt er hjemme og har tilgang til ditt eget nettverk. Som regel krever slike operasjoner et stabilt wifi-nettverk. Det kan ofte feile på svakt mobilnett, eller det kan være kostbart å utføre over mobilnett hvis du befinner deg utenfor Europa. Dette sikrer at du har de nyeste sikkerhetsoppdateringene, som beskytter mot kjente trusler. Det er også viktig å ta sikkerhetskopi av dine digitale verdier, som bilder, videoer, filer, apper, programmer og dokumenter.

Mens du er på reise

Etter at du har satt deg på bussen, båten, i bilen eller flyet, og ferden er i gang, er det fortsatt noen viktige digitale reisetips du bør ha med deg i bakhodet. Her er fire tiltak for å sikre dine digitale enheter og personlige informasjon underveis på reisen.

  1. Ta med deg digital sikkerhet på ferie

Digital sikkerhet er like viktig under ferien som det er gjennom resten av året. Feriereiser gir oss muligheten til å utforske ukjente steder, møte nye mennesker og oppleve spennende eventyr. Svindlere kjenner igjen turister i feriemodus, og dessverre vet de godt hvordan de utnytter situasjonen til sin fordel.

For å beskytte deg selv og dine digitale enheter er det avgjørende at du følger de samme sikkerhetsrådene som du gjør resten av året. Først og fremst bør du sørge for å bruke totrinnspålogging der det er mulig. Du bør også passe på å sikre enhetene du har med deg, med sterke passord eller koder.

  1. Tenk før du deler på sosiale medier

Når du reiser til et nytt reisemål, er det viktig å vise respekt for reglene og kulturen på stedet. Hvert reisemål kan ha sine egne unike retningslinjer når det gjelder fotografering. Spesielt på sensitive steder, som religiøse plasser, museer eller private eiendommer, bør man være oppmerksom. Noen steder kan ha strenge restriksjoner på fotografering, eller kan kreve tillatelse før du tar bilder. Er du i tvil? Sjekk med lokalbefolkningen eller lokale myndigheter.

Det er også viktig å respektere andres personvern når du deler bilder eller videoer som inkluderer dem. Før du publiserer eller deler bilder av mennesker du har møtt på reisen, bør du be om tillatelse fra dem. Noen kan være følsomme for å bli fotografert eller ha personlige grunner til å ikke ønske å bli dokumentert på sosiale medier.

Vis hensyn og respekt ved å respektere deres ønsker og personvern.

  1. Vær kritisk til flotte tilbud på reisen

Når du blir kontaktet uoppfordret på gaten, via e-post, telefon, eller sosiale medier, er det viktig å være ekstra forsiktig med å gi ut sensitiv informasjon eller betalingsdetaljer. Dessverre utnytter ofte svindlere reisende ved å utgi seg for å være legitime aktører i reiselivsbransjen.

En vanlig svindelmetode er å sende falske e-poster eller gjøre oppringninger som ser ut til å komme fra anerkjente selskaper eller tjenesteleverandører. De kan be om personlig informasjon, som kredittkortdetaljer eller passord, under påskudd av å bekrefte en bestilling eller tilby spesialtilbud. Vær skeptisk til slike henvendelser, og unngå å gi fra deg sensitive opplysninger.

  1. Nyt øyeblikkene – ikke bare skjermen

Vårt siste digitale reisetips er at det er viktig å være til stede og virkelig nyte opplevelsene på reisen. I dag kan det være fort gjort å la seg fange av skjermen, enten det er for å dele øyeblikkene på sosiale medier, eller for å dokumentere hvert eneste øyeblikk med bilder og videoer. Det er derimot viktig å huske på verdien av å oppleve verden gjennom egne øyne. Ta derfor pauser fra skjermene, legg vekk mobiltelefonen eller kameraet en stund, og nyt reisen.

Vi ønsker deg en god og trygg reise, også i det digitale rom.