E-post kan være veien inn for svindel og digitale angrep, og mange opplever å motta mye søppelpost i innboksen sin. I denne veiledningen går vi gjennom hvordan du kan bruke e-post og e-postkontoen din samtidig som du bevarer sikkerheten best mulig.
Adressering
Dobbeltsjekk mottakeradressen
Når e-posten er sendt, er det som oftest ikke mulig å kalle den tilbake. Gjør det derfor til en god vane å dobbeltsjekke adresser og vedlegg før du sender e-posten.
Benytt blindkopi for å skjule adresser
Ønsker du å sende e-post til en lang liste med adresser, eller til mottakere som ikke skal vite om hverandre, kan det løses ved å bruke blindkopi-feltet (bcc). Om e-postklienten ikke godtar at til-feltet er tomt, kan du sette inn din egen adresse. Feltet for blindkopi må som regel aktiveres manuelt i e-postklienten.
Vær forsiktig med «svar alle»
I mange tilfeller kan det være flere mottakere som er lagt inn i til-feltet eller kopi-feltet (cc) til e-posten. Om du velger «svar alle», vil alle disse også få svaret ditt. I noen e-postklienter er «svar alle» standardalternativet for svar, fremfor å kun svare til personen som sendte e-posten. Vær oppmerksom på dette, og vær bevisst på hvem du svarer til.
Vedlegg i e-post
En kilde til virus
Vedlegg i e-post kan inneholde skadevare. Vær derfor kritisk når du åpner vedlegg, og vær spesielt forsiktig med å laste ned vedlegg fra en ukjent avsender. Deaktiver eventuelle funksjoner i e-postklienten, som automatisk laster ned og åpner vedlegg og bilder.
Les mer om skadelige vedlegg i e-poster her.
Sjekk dine egne vedlegg
Sjekk alltid at du selv har lagt ved riktig vedlegg i e-poster du sender. Unngår du å dele vedlegg som ikke skulle vært delt, unngår du også unødvendig usikkerhet hos mottaker.
Automatisk virussjekk
De fleste antivirusprogrammer skanner automatisk inngående og utgående e-post for virus. Sjekk om dette er tilfellet for antivirusprogrammet ditt. Ta kontakt med leverandøren av virusprogrammet dersom du ikke vet hvordan du sjekker eller endrer på innstillingene dine.
Adressevern
Beskytt deg mot uønsket e-post
Vær forsiktig med hvor du legger igjen e-postadressen din. Havner den først i en spamliste, risikerer du søppelpost i årevis fremover.
Forholdsregler
- Vær forsiktig med å dele e-postadressen din i klarttekst på internett. Da kan adressen bli skrapet fra nettet og brukt til svindel eller spredning av annen søppelpost.
- Vurder om du heller kan legge ut et bilde av e-postadressen, som kan hindre automatisk innsamling.
- Vær kritisk til å oppgi e-postadressen din i skjemaer og konkurranser på internett. Det kan være en metode for å samle e-postadresser på.
- Svar aldri på spam og søppelpost – da bekrefter du at adressen er i bruk.
- Opprett eventuelt en egen e-postadresse for bruk der du mistenker at du kan motta spam, så holder du spam og annen e-post adskilt.
Kryptering av e-post
Beskytter sensitiv informasjon
Åpen nettrafikk kan overvåkes av uvedkommende. Ønsker du å sikre deg mot innsyn, bør du derfor installere et krypteringsverktøy. Kryptering av e-post krever at mottaker har en nøkkel for å lese e-posten.
Spamfilter
Skjermer deg for spam
Et spamfilter sorterer bort uønskede meldinger lokalt i e-postklienten eller på e-postserveren du er knyttet til. Filtreringen skjer etter definerte regler og kriterier. I neste kapittel beskriver vi noen vanlige metoder.
Se over spam-mappen
Vær oppmerksom på at spamfiltre også kan sortere bort ønsket e-post til en egen mappe, gjerne kalt «søppelpost» eller «uønsket e-post». Du bør derfor ha en rutine på å se gjennom utsorterte meldinger før de slettes for godt.
Filtreringsmetoder
Svartelisting av avsendere
Det finnes nettsteder som offentliggjør IP-adresser som er kjent for å sende ut mye spam. Spamfilteret kan gjøre oppslag mot disse og avvise e-post fra svartelistede avsendere. Et problem er imidlertid at mange uskyldige havner på listene fordi de uvitende sender ut spam gjennom et botnett.