E-postvett

I denne veiledningen vil vi forklare hva du bør passe på når du benytter e-post for å være mest mulig sikker.

dame med gul genser skriver på en mac. symboler for e-post "flyr" ut av maskinen

Adressering

Dobbeltsjekk mottakeradressen

Når e-posten er sendt er det ikke mulig å kalle den tilbake. Gjør det derfor til en god vane å kontrollere adresser og vedlegg før du trykker på Send.

Benytt blindkopi for å skjule adresser

Ønsker du å sende e-post til en lang liste adresser, eller til mottakere som ikke bør vite om hverandre, kan det løses ved å bruke Blindkopi-feltet (bcc). Om e-postklienten ikke godtar at Til-feltet er tomt kan du sette inn din egen adresse. Blindkopi er ofte et valg som må aktiveres manuelt.

Vær forsiktig med «Svar alle»

I mange tilfeller er det flere andre som allerede ligger inne i kopi-feltet (cc) til e-posten. Om du velger «Svar alle», vil alle disse også få svaret ditt. I mange e-postklienter er «Svar alle» standardalternativet for svar, fremfor å kun svare til personen som sendte e-posten. Vær obs på dette, og vær også bevisst på om du vil at alle i kopi-feltet skal få svaret.

Vedlegg til e-post

En kilde til virus

Vær forsiktig når du åpner vedlegg, selv om avsenderen ser ut til å være noen du kjenner. Deaktiver eventuelle funksjoner som automatisk laster ned og åpner vedlegg og bilder.

Les mer om skadelige vedlegg i e-poster her.

Sjekk dine egne vedlegg

Kontroller alltid at du har lagt ved riktige vedlegg.

Automatisk virussjekk

De fleste antivirusprogrammer skanner automatisk inngående og utgående e-post for virus. Sjekk om dette er tilfellet for antivirusprogrammet ditt.

Adressevern

Beskytt deg mot uønsket e-post

Vær forsiktig med hvor du legger igjen e-postadressen. Havner den først i en spamliste risikerer du søppelpost i årevis fremover.

Forholdsregler

  • Legg aldri ut adressen i klartekst på nettet
    • Benytt eventuelt et bilde av adressen, eller andre metoder som hindrer automatisk innsamling.
  • Vær kritisk til å oppgi adressen i skjema o.l.
  • Svar aldri på spam – da bekrefter du adressen
  • Opprett eventuelt en egen adresse hvor du tolererer spam

Kryptering av e-post

Beskytter sensitiv informasjon

Åpen nettrafikk kan overvåkes av uvedkommende. Ønsker du å sikre deg mot innsyn bør du derfor installere et krypteringsverktøy. Kryptering krever at mottaker har en nøkkel for å lese e-posten.

Spamfilter

Skjermer deg for spam

Et spamfilter sorterer bort uønskede meldinger lokalt i e-postklienten eller på e-postserveren du er knyttet til. Filtreringen skjer etter definerte regler og kriterier. I neste kapittel beskriver vi noen vanlige metoder.

Se over spam-mappen

Vær oppmerksom på at spamfiltre også kan sortere bort ønsket e-post til en egen mappe, gjerne kalt Søppelpost eller Uønsket e-post. Du bør derfor ha mulighet til å titte gjennom utsorterte meldinger, før de slettes for godt.

Filtreringsmetoder

Svartelisting av avsendere

Det finnes nettsteder som offentliggjør IP-adresser som er kjent for å sende ut mye spam. Spamfilteret kan gjøre oppslag mot disse, og avvise e-post fra svartelistede avsendere. Et problem er imidlertid at mange havner uskyldig på listene, fordi de uvitende sender ut spam gjennom et botnett.