I en tid hvor teknologi er avgjørende for virksomheters daglige drift, er det viktig å være forberedt på hendelser som kan true både kontinuitet og sikkerhet. Årets tema for Nasjonal sikkerhetsmåned 2025 er «Digital beredskap».
Digital beredskap handler om å være i forkant: å identifisere hvilke digitale ressurser som er kritiske, ha gode rutiner for håndtering av hendelser, og sørge for at både teknologien og menneskene i virksomheten vet hva de skal gjøre når noe skjer.
– Mange virksomheter er i dag avhengige av digital infrastruktur for å opprettholde drift og sikkerhet. Derfor må vi stille spørsmålet: Er vi forberedt på et alvorlig driftsbrudd eller cyberangrep? sier Ingelin Sørbo, prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned.
– Nasjonal sikkerhetsmåned i oktober 2025 skal bidra til å styrke forståelsen for behovet for digital beredskap og motivere både privatpersoner og bedrifter til å ta aktive grep for å beskytte seg mot digitale trusler.
Konsekvensene av manglende beredskap kan være store – fra tap av data og verdier til nedetid og stans i daglig drift.

NSM: Norske virksomheter må handle nå
Ifølge PSTs trusselvurdering for 2025 er forsøk på sabotasje og alvorlige digitale hendelser i Norge ikke bare mulige, men sannsynlige. NSM understreker i Risiko 2025 at virksomheter umiddelbart bør iverksette forebyggende tiltak og sørge for at beredskapsplaner og reserveløsninger er på plass.
Rapporten trekker særlig frem behovet for å kunne opprettholde drift ved bortfall av kritisk infrastruktur som kraft, internett og kommunikasjon – noe som er høyst relevant for både store og små virksomheter.
Et av tiltakene som svarer direkte på denne risikoen, er Øvelse Digital 2025 – en storskala øvelse som skal sette både beredskapsplaner og samhandlingsevne på prøve – på tvers av sektorer.
Øvelse Digital 2025: Samfunnets digitale beredskap settes på prøve
Øvelse Digital 2025 gjennomføres høsten 2025 for å styrke samfunnets evne til å stå imot digitale angrep. Øvelsen ledes av DSB i tett samarbeid med NSM. Øvelsen er en nasjonal beredskapstest som samler aktører fra sivile sektorer, Forsvaret og privat næringsliv for å trene på håndtering av komplekse digitale hendelser.
Målet er å teste totalforsvarets evne til å avdekke, håndtere og koordinere en digital krisesituasjon på tvers av sektorer. Øvelsen skal også sette søkelys på samhandling og kommunikasjon – to kritiske faktorer når konsekvensene av et angrep skal håndteres.
Nasjonal sikkerhetsmåned for små og mellomstore bedrifter (SMB)
Årets sikkerhetsmåned retter et spesielt fokus mot små og mellomstore bedrifter, som ofte har begrensede ressurser og ikke alltid har mulighet til å håndtere krevende sikkerhetshendelser alene.
– Et dataangrep kan være ødeleggende for en liten virksomhet. Det handler ikke bare om kostnader, men også om overlevelse. I tillegg inngår mange små og mellomstore bedrifter i større leverandørkjeder, noe som betyr at en sårbarhet kan få konsekvenser langt utover egen bedrift, sier kontorsjef i NorSIS i NSM Eivind Reiner-Holm.
NSMs risikovurdering gir en tydelig anbefaling: Alle virksomheter – uavhengig av størrelse – bør raskt etablere eller oppdatere sine digitale beredskapsplaner, med særlig fokus på gjenopprettingsevne og evne til å håndtere avvik.
Foredragsdugnad: Del av din ekspertise og øk Norges digitale motstandskraft
Foredragsdugnaden er en av de viktigste aktivitetene under Nasjonal sikkerhetsmåned. NorSIS i NSM inviterer eksperter og virksomheter innen informasjonssikkerhet til å tilby ett eller flere gratis foredrag i oktober, slik at bedrifter som ønsker å styrke kompetansen innen et spesifikt tema, kan bestille foredraget som passer deres behov.
– Mange små og mellomstore bedrifter har begrensede ressurser til å satse på digital sikkerhetskompetanse. Foredragsdugnaden gjør fagkunnskap tilgjengelig der behovet er størst – helt gratis. Det forklarer også hvorfor tilbudet har blitt så populært. Under Nasjonal sikkerhetsmåned 2024 ble det bestilt over 200 foredrag, forteller prosjektleder Ingelin Sørbo.
– Nå håper vi enda flere vil bidra med sin ekspertise. Meld deg på og registrer ditt foredrag i dag – bli en del av årets felles løft for økt digital beredskap, oppfordrer hun.