Hva er backup?

Du har kanskje hørt at folk snakker om skylagring og backup, og du har kanskje fått inntrykk av at det er viktig å ta backup av dine data. Hva betyr det og hvorfor er det sånn?

Når vi snakker om skylagring og backup, er det det samme som å ta en sikkerhetskopi. Det er viktig for at du ikke skal miste alle dine digitale verdier dersom for eksempel telefonen din plutselig skulle slutte å fungere. Du kan se på det som en slags forsikring av dine digitale verdier.

Når du tar en sikkerhetskopi, kopierer du dataene dine over til et annet sted, og du kan finne dem igjen hvis noe skulle skje. En måte å ta sikkerhetskopi på er ved å kopiere data over til en ekstern harddisk. Skylagring er en annen type sikkerhetskopi. Da lagres dataene dine i «skyen». I virkeligheten lagres dataene dine på en server hos skylagringsleverandøren, men det er fortsatt bare du som har tilgang til dem.

De fleste smarttelefoner og datamaskiner har innebygd funksjonalitet for skylagring, og det finnes mange ulike tilbydere. I de fleste tilfeller er skylagring skrudd på automatisk, men det kan likevel være grunner til at sikkerhetskopien feiler uten at du selv vet det.

Uansett hvilken måte du velger å sikkerhetskopiere på, og uansett hvilken tilbyder du velger, anbefaler vi at du tar sikkerhetskopi jevnlig for ikke å miste dine digitale verdier.

Din oppgave i dag er å gå inn og sjekke på dine enheter. Er sikkerhetskopiering skrudd på? Hvis ja, har den fått synkronisert den siste uka?