Økning i falske erotiske profiler på Instagram og OnlyFans

Gjennom vår førstelinjetjeneste Slettmeg.no ser vi en markant økning i antall henvendelser om falske Instagramprofiler som promoterer «eksklusivt innhold» på falske OnlyFans/Fansly-sider.

– Bare denne siste uka har vi mottatt 20 henvendelser fra folk som trenger hjelp til å få fjernet en falsk profil, sier Simen Ramberg, rådgiver på Slettmeg.no. Henvendelsene kommer for det meste fra unge kvinner.

Det er laget en fake Instagram konto med mitt navn og mine bilder. Den kontoen er laga sånn at det er seksuell innhold.

Kvinne 19-25 år

Gjenbruker innhold fra din profil

Det som er fellesnevneren for de falske Instagramprofilene er at de tar utgangspunkt i en eksisterende profil. Svindleren lager en ny profil med samme brukernavn med små justeringer, henter bilder fra den originale kontoen som profilbilde, men fyller ellers kontoen med erotisk innhold. Alt dette gjør de for å lure andre til å klikke på lenken de har lagt inn i profilen.

Eksempel på en falsk profil

Rapporter den falske profilen

Lenken går til et falskt nettsted som ser ut som nettsidene til OnlyFans eller Fansly. Der bruker svindleren også bilder fra den originale Instagram-profilen og henviser til en side som er låst bak en betalingsmur. Her blir man ofte bedt om å registrere seg med både personopplysninger og kredittkortopplysninger. Disse opplysningene blir senere benyttet til økonomisk svindel. Oppdager du en slik profil, rapporter den.

OnlyFans og Fansly er tjenester der folk kan betale for innhold som kontohaver legger ut. Tjenesten kan brukes til å dele alt fra oppskrifter til treningsråd, men har fått mest oppmerksomhet i mediene for unge mennesker som bruker tjenesten til å selge nakenbilder.

Begrense innsyn til din profil

Et viktig grep som kan minke faren for å bli utsatt, er begrense innsyn i profilen, altså sette den som privat. Da vil ikke Instagram-profilen være like utsatt, siden svindleren ikke vil kunne se og hente ut innholdet i den. Det er også viktige at private brukere er kritiske til hvilke følgeforespørsler de godtar. Det å godkjenne en forespørsel fra ukjent person, kan øke sårbarheten. Som et generelt råd, anbefaler vi også at du går gjennom din Facebook-profil, og begrenser innsyn på den kontoen også.

Råd til deg som er utsatt:

  • Rapporter Instagram-kontoen her
  • Kontakt de nærmeste og forklar at det er en falsk konto de ikke skal besøke
  • Rapporter det falske nettstedet til Wix her

Råd til bekjente og de som besøker kontoen:

  • Ikke trykk på lenkene på disse kontoene
  • Vær alltid kritisk til lenker som er forkortet og det er uklart hvor de går
  • Oppgi aldri sensitiv informasjon på disse sidene
  • Rapporter kontoen

Subscribe to our newsletter!