Meta vil bruke dine data til å trene opp kunstig intelligens

Meta har offentliggjort at de skal begynne å trene en kunstig intelligens med data fra sine brukere. I Metas retningslinjer for personvern spesifiseres det at data som skal brukes, er begrenset til offentlig innhold, og at innhold som meldinger ikke skal brukes.

Hvordan kan det påvirke meg?
Meta utvikler produkter og tjenester for et kommersielt formål, og dermed vil bruk av din data bidra til dette. Hvis du fortsetter å bruke Meta sine tjenester uten å foreta deg noe, vil opplevelsen din av tjenestene være som før.

Brukere av Metas tjenester får ikke muligheten til å velge på forhånd om de ønsker å la sin data bli brukt, men du kan protestere og si ifra om at du ikke vil la din informasjon bli brukt.

Hva kan jeg gjøre?
Ved å bruke et skjema på hjelpesidene til Meta er det mulig å melde inn en protest mot at dine data skal brukes til denne opptreningen. For å protestere eller begrense trening av kunstig intelligens med personopplysninger Meta har samlet inn om deg, kan du gjøre dette:

  1. Logg inn på Facebook, og gå til dette skjemaet.
  2. Velg hvilket land du kommer fra, og e-postadressen du har brukt for å registrere deg på Facebook.
  3. Fyll inn feltene, og skriv en kort tekst der du sier at du ikke ønsker at dine data skal brukes til trening av kunstig intelligens.
  4. Send inn skjema. Bekreftelse på om din protest er akseptert eller ikke, vil bli sendt til e-posten du oppgav, og det er kort behandlingstid.

Informasjon fra partnere, leverandører og tredjeparter

Meta har også informasjon som de har samlet inn fra andre parter de samarbeider med. Dette kan være aktører som har Metas tjenester integrert for å annonsere, markedsføre eller støtte produktene sine.

For å protestere eller begrense AI-trening med personopplysninger Meta har samlet inn fra partnere, leverandører og andre tredjeparter, kan du fylle ut og sende inn dette skjemaet. Her kreves det en begrunnelse for protest som er mer omfattende, og du må vise til at du har vært skadelidende.

Instagram

Hvis du vil gjøre det samme for innholdet ditt på Instagram, kan du bruke dette skjemaet. Selv om du har protestert mot bruk av ditt innhold eller slettet din konto, kan innhold om deg fortsatt bli brukt dersom det publiseres av noen andre på en av Metas tjenester.

Datatilsynet har mottatt klager på den nye praksisen og forventer at det vil komme inn flere klager i Norge og resten av Europa.

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens, KI, handler om datamaskinens evne til å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens. Eksempler på slike oppgaver er gjenkjenning av bilder, å forstå tale, ta beslutninger og lære av erfaring. KI har mange bruksområder. Det kan hjelpe med å automatisere oppgaver, forbedre effektiviteten og nøyaktigheten i ulike oppgaver, og hjelpe til med å løse komplekse problemer.