Selv om antallet klassiske ID-tyverier ser ut til å ha gått ned de siste to årene, har til sammen nærmere 700 000 nordmenn opplevd at noen har tatt over kontoen deres i sosiale medier eller opprettet en falsk konto i deres navn.
Det viser Norsis i NSM sin nyeste ID-tyverirapport 2025, basert på en representativ undersøkelse blant 2011 nordmenn, gjort av Opinion på oppdrag fra NorSIS i NSM.
Til tross for at årets undersøkelse er større og inneholder noe endrede spørsmål – og derfor ikke er direkte sammenlignbar med tidligere år – tyder funnene på en reell nedgang i ID-tyverier: I år oppgir 1,5 prosent, tilsvarende rundt 70 000 nordmenn, at de i løpet av de siste to årene har vært utsatt for ID-tyveri.
– Denne nedgangen skyldes trolig både nytt lovverk og strengere krav til bankene ved misbruk av BankID, pass, førerkort og lignende. Samtidig har ID-tyveri i sosiale medier blitt stadig vanligere. Dette utgjør en større digital trussel enn mange er klar over – både for den enkelte og samfunnet som helhet, sier ansvarlig i NorSIS i NSM for ID-tyveriundersøkelsen, Eivind Reiner-Holm.
Vanligste ID-misbruk: Netthandel og få tilgang til andres tjenester
ID-misbruk skjer oftest i forbindelse med netthandel i offerets navn (32 %), eller ved at noen får tilgang til andres tjenester som strømmetjenester eller mobilabonnement (21 %).
18 prosent av ofrene, tilsvarende nærmere 30 000 nordmenn, har opplevd at identiteten deres ble brukt til å overføre penger ut fra egne kontoer.
Kontokapring og falske kontoer: Ekstremt belastende
Nær 1 av 7 nordmenn over 18 år – rundt 700 000 personer (16 %) – sier de har opplevd at noen har tatt over kontoen deres i sosiale medier (7 %), eller opprettet en falsk konto i deres navn (9%). Mens kontokapring oftest rammer yngre og menn, er kvinner og eldre overrepresentert blant dem som har fått opprettet en falsk konto i eget navn.
– Dette samsvarer med statistikk fra vår rådgivningstjeneste Slettmeg.no, der henvendelser om kontokapring nå utgjør rundt 14 prosent av alle de tusenvis av forespørslene vi mottar. Det er en altfor vanlig form for ID-tyveri som kan være svært belastende, men samtidig kan forebygges med enkle tiltak, sier Reiner-Holm.
Når kriminelle kaprer eller oppretter falske kontoer, er det ofte starten på ID-tyveri og økonomisk svindel. Den stjålne identiteten brukes til å lure venner og kontakter – nettopp fordi meldinger fra kjente vekker mindre mistanke. Denne type kontoer misbrukes også til utpressing og annen svindel. Å hindre kapring og falske kontoer er derfor et viktig første skritt for å stoppe mer alvorlig misbruk.
Falske profiler og kaprede kontoer kan som regel stanses ved å rapportere dem til plattformen. For å unngå kapring anbefales totrinnspålogging – noe 55 prosent nå oppgir å bruke der det er mulig. Sammenlignet med tidligere undersøkelser viser rapporten at stadig flere tar totrinnspålogging i bruk.
Sosial manipulering – en økende utfordring
Tall fra Finanstilsynet viser at svindel basert på betalings- tilbydernes tap som følge av svindel etter sosial manipulering økte med 42,5 prosent fra 2023 til 2024 – til tross for en nedgang i andre halvår. Svindel der offeret selv initierer betaling, økte med 20,5 prosent. Sosial manipulering vokser altså langt mer enn klassiske ID-tyverier
– Dette betyr at forbrukeren manipuleres til selv å utføre betalinger eller dele sensitiv informasjon. Det er ikke ID-misbruk i tradisjonell forstand, men konsekvensene kan være like alvorlige. Spesielt nå, med utviklingen innen kunstig intelligens, er dette blitt en enklere og mer effektiv metode for kriminelle, sier ansvarlig i NorSIS-NSM for ID-tyveriundersøkelsen, Eivind Reiner-Holm.
Subscribe to our newsletter!