Elektronisk ID

For å logge inn på offentlige tjenester eller banktjenester holder det ikke med kun brukernavn og passord. Det krever en identifiseringsmetode som har sikkerhet på et høyere nivå. Derfor må vi benytte det vi kaller en elektronisk ID for å få logget inn. Den mest kjente elektroniske ID-en er BankID.

I denne artikkelen forklarer vi hva en elektronisk ID er, og vi ser på hvilke ulike alternativer av elektronisk ID som finnes i dag.

Elektronisk IDShutterstock

Hva er elektronisk ID?

Elektronisk ID, også kalt eID, står for elektronisk identitet, og det fungerer som et bevis på at du er den du er. Det tilsvarer fysiske identitetsbevis, som førerkort og pass, men er for bruk i den digitale sfæren.

Beskytt dine digitale verdier

Din elektroniske ID er nøkkelen til svært mange tjenester og gir deg full tilgang til, og retten til å administrere, din personlige informasjon. Den er din digitale identitet. Derfor er det svært viktig å huske at eID er personlig og ikke skal lånes bort til andre. Du skal heller ikke låne andres eID.

Hvis din eID havner på avveie, er det stor risiko for at svært sensitive opplysninger om deg også kan havne på avveie, eller at uvedkommende får tilgang til din nettbank. Du kan risikere å bli utsatt for svindel, utpressing eller ID-tyveri. Har du mulighet til å lage et passord som skal brukes sammen med eID-en din, bør det være et unikt og sterkt passord.

Hvilke varianter av eID har vi?

I dag finnes det fire ulike varianter av eID. De gir deg mange av de samme mulighetene, men de har også noen ulikheter som er greit å være klar over.

BankID

Tjenesten BankID gir deg tilgang til offentlige tjenester og bank- og betalingstjenester på sikkerhetsnivå 4. Det er det høyeste nivået for eID i dag. BankID leveres av BankID BankAxept AS og har både app på mobilen og mulighet for egen kodebrikke. Tjenesten er gratis.

BankID ble opprinnelig utviklet gjennom et samarbeid mellom norske banker, og det er fremdeles den eneste eID-en som gir deg tilgang til bank- og betalingstjenester. Siden oppstarten i 2004 har også offentlige virksomheter, og etter hvert mange private virksomheter, tatt i bruk BankID som gyldig eID.

MinID

MinID gir deg tilgang til offentlige tjenester på sikkerhetsnivå 3. Det er Digitaliseringsdirektoratet som er ansvarlig for MinID, og du kan søke om å få det fra fylte 13 år. Det er ofte den første eID-en som innbyggere i Norge skaffer seg. Tjenesten er gratis, og administreres gjennom SMS eller app på din mobil.

MinID gir deg blant annet muligheten til å signere dokumenter og avtaler, og du kan søke om skoleplass på videregående skole, og på stipend på lanekassen.no. Du kan også melde flytting eller gjøre endringer på skattekortet ditt.

Buypass ID

Buypass ID gir deg tilgang til offentlige tjenester på sikkerhetsnivå 4, og det er Buypass selv som leverer tjenesten. Du betaler et engangsgebyr for å komme i gang med tjenesten, og de tilbyr både app til mobilen og et smartkort som leses av i en egen kortleser.

Buypass kan brukes til en lang rekke digitale tjenester, som signering i Altinn og Skatteetaten, eResept-signering og Elektronisk Pasientjournal. Du kan også bruke Buypass for å stemme ved stortings- og kommunevalg.

Commfides

Commfides gir deg tilgang til offentlige tjenester på sikkerhetsnivå 4, og du får tilgang via en USB-pinne som utleveres av Commfides. Du betaler et engangsgebyr for å komme i gang med tjenesten.

Med Commfides får du tilgang til en rekke offentlige tjenester, som Altinn, Skatteetaten, NAV, Lånekassen, helsetjenester og mange fler. Den kan også brukes til digital signering.

Les mer

Ønsker du å lese mer om eID, kan du finne nyttige artikler på norge.no.