Det kan være risikabelt å bruke åpne nettverk

Åpen nettverk og datamaskiner på nettkafeer eller hotellresepsjoner kan virke fristende å bruke når man er på reise. Men det kan være mer risikabelt enn du tror. Her gir vi deg noen gode tips til hva du bør være oppmerksom på. 

To damer og en mann sitter å arbeider på toget sitt åpne nettverk. Dette kan utgjøre en risiko for ID-tyveri

Man-in-the-middle 

Når du er ute på reise og bruker trådløst nettverk på f.eks. hotell, flyplass, tog eller en restaurant, er du på samme nett med mange andre. En kjent teknikk blant hackere, kalt man-in-the-middle, lar hvem som helst få tilgang til internett-trafikken til andre på samme nettverk. Om du da for eksempel logger deg inn på en nettside over en åpen tilkobling, vil andre som bruker samme nettverk kunne se brukernavnet og passordet ditt. 

Falske nettverk 

Kriminelle kan sette opp falske trådløse nettverk for å lure deg til å bruke et nettverk som de kontrollerer. Husk at hvem som helst kan sette opp trådløse nettverk og kalle dem hva som helst. Dersom du har satt opp PC eller mobil til å automatisk koble seg til et nettverk, vil enheten koble seg til et falskt nettverk istedenfor, dersom det har samme nettverks-navn og høyere signalstyrke. 

Keylogger via offentlige maskiner

Ofte vil det finnes offentlig tilgjengelige PC-er i hotellresepsjoner og tilsvarende steder. Disse bør du ikke bruke til noe som krever sensitiv informasjon, siden de er tilgjengelige for alle. Det betyr at hvem som helst kan installere virus og hacker-verktøy på dem.

En kriminell kan for eksempel ha installert en såkalt keylogger, et program som registrerer alt man skriver på tastaturet. Om du benytter en maskin med en keylogger vil den som står bak få vite alt du skriver, inkludert passord og sensitiv informasjon.

Hva kan du selv gjøre? 

  1. Ikke bruk åpne nettverk, men velg nett du stoler på. 
  2. Bruker du datamaskiner som andre også har tilgang på, sørg for at du ikke logger deg inn på sider som krever privat informasjon. 
  3. Vurdere å benytte privat modus, eller slette informasjon om aktiviteten din når du bruker maskiner andre også bruker. 
  4. Beskytt deg selv ved å alltid sørge for at du besøker nettsteder med HTTPS.  
  5. Du kan også bruke VPN, som gjør at all internett-aktiviteten din går kryptert 
  6. Bruk delt nettverk via din egen mobil og mobildata, som 4G eller 5G, i stedet. Når du bruker mobildata kan ikke andre avlytte trafikken din på samme måte som med Wifi, fordi du ikke deler forbindelsen med noen.  

Les mer: