Sted og påmelding
Seminaret arrangeres i samarbeid med NTNU på Sentralen Oslo i Øvre Slottsgate 3. den 24. november 2022.
Registrering starter kl 09:30 og programmet starter fra kl 10.
Program
09:30 Registrering
10:00 Velkommen og innledning til seminaret
Knut Ivar Rønning, seniorrådgiver ved NorSIS
10:20 Forebygging av digitale angrep
Lars Wilberg, KPMG
Den 9 januar 2021 ble Østre Toten kommune utsatt for et alvorlig digitalt angrep. Noen dager etter angrepet inngikk kommunen en avtale med KPMG, om bistand til forskjellige oppgaver og aktiviteter i forbindelse med håndteringen av hendelsen. I tillegg ble det avtalt at KPMG skulle gjennomføre en undersøkelse som skulle bidra til å kunne gi svar om årsakene til hendelsen, og ikke minst bidra til læring og forbedring. Dette er gitt ut som en rapport. I dette foredraget vil KPMG komme inn på sine generelle vurderinger av IKT-sikkerheten, årsakssammenhenger, og hvilke forebyggende tiltak som alle bedrifter og virksomheter bør innføre.
10:50 Håndtering av digitale hendelser – hvordan forberede seg best mulig
Grethe Østby, stipendiat ved NTNU
På oppdrag fra Østre Toten kommune har NTNU gjennomført en evaluering og undersøkelse av selve hendelseshåndteringen av det digitale angrepet. I dette foredraget vil Grethe Østby fra NTNU komme inn på hendelseshåndteringen og læringspunkter som bidra til å styrke alle virksomheters evne til å kunne håndtere digitale angrep og -hendelser.
11:20 Pause
11:30 Panelsamtale
ledet av Karoline Hultman Tømte, faglig leder ved NorSIS
Med utgangspunkt i erfaringene fra det omfattende løsepengeangrepet mot Østre Toten kommune, vil Karoline gjennomføre en samtale med kommunedirektøren, Ole Magnus Stensrud. I tillegg vil Grethe Østby og en representant fra KPMG delta i samtalen.
12:00 Lunsj
13:00 Hva kan norske norske virksomheter og bedrifter bli utsatt for, og hva kan konsekvensene bli
Erik Sønstelie, redaktør og daglig leder Oppland Arbeiderblad
Oppland Arbeiderblad hadde en omfattende dekning av det digitale angrepet mot Østre Toten kommune. I sin dekning fikk de frem nye og uavhengige opplysninger om angrepet, basert på systematisk bruk av ulike kilder, strukturerte søk og ny teknologi. Gjennom dette har OA bygget opp en meget god kompetanse på hva alle norske bedrifter og virksomheter kan bli utsatt for. I tillegg har de på nært hold vært i stand til å identifisere og rapportere om konsekvensene ved digitale angrep. Dette skal vi få høre mer om i dette foredraget.
13:30 Historien om en brunost
Gaute Wangen, førsteamanuensis ved NTNU
Digitaliseringen medfører at verdikjedene blir lengre og mer kompliserte. Avhengighetene mellom store og små bedrifter øker. Det finnes eksempler på at bedrifter har blitt utsatt for løsepengeangrep, selv om de ikke selv har blitt direkte angrepet. I dette foredraget får vi høre mer om sikkerhet og risiko i verdikjeden, på en spennende og original måte.
14:00 Pause
14:15 Panelsamtale
ledet av Karoline Hultman Tømte, faglig leder ved NorSIS
Deltakerne i samtalen vil bli oppdatert.
14:45 - 15:00 Oppsummering og avslutning