Se opp for Black Friday-svindel

Black Friday er startskuddet for den intense handelsperioden som leder opp til jul. Dessverre er svindlere flinke til å utnytte seg av denne muligheten, og hvert år opplever mange å bli svindlet under denne perioden.

En fersk undersøkelse utført av NorSIS og SpareBank 1 avdekker at over én av fire nordmenn har opplevd tap av penger som en følge av nettsvindel.

Spesielt den yngre generasjonen, i aldersgruppen 18-34 år, viser seg å være ekstra sårbare for denne formen for svindel, hvor andelen i den aldersgruppen er på hele 39 %.

To vanlige svindelmetoder er falske hentemeldinger og falske nettbutikker. Den vanligste formen for nettsvindel er at vi betaler for varer eller tjenester vi aldri mottar. Her får du noen tips om metodene som ofte benyttes, og hvordan du kan beskytte deg mot nettsvindel.

Falske nettbutikker

Gjennom e-post, SMS og sosiale medier lokkes kunder til falske nettsider som frister dem med utrolige tilbud. I stedet for å motta det du tror du har bestilt, mottar du enten piratkopierte varer eller ingen vare i det hele tatt. Kriminelle kan også lage eksakte kopier av en velkjent nettside du har brukt før, men med små forskjeller i nettadressen eller navnet.

Falske hentemeldinger

En annen hyppig brukt svindelmetode er at du mottar en melding på SMS eller e-post, hvor avsender utgir seg for å være Posten eller en annen fraktvirksomhet. Meldingen forteller at det ligger en henteklar pakke et sted, men med et utestående beløp som må betales før den kan hentes ut. Det er gjerne kombinert med kort tidsfrist før pakken returneres.

Se etter røde flagg for å beskytte deg

Vær oppmerksom og se etter de røde flaggene under. Ser du et rødt flagg, skal du stoppe opp og tenke deg om før du gjør noe mer.

Vær skeptisk til uventede forespørsler om personlig eller økonomisk informasjon.

Anerkjente virksomheter ber vanligvis ikke om slike opplysninger gjennom uventede henvendelser. Det kan ofte kan indikere potensiell svindel eller manipulasjon.

Noen tilbud er for gode til å være sanne. Det kan være at du har vunnet en premie, tilbys halv pris på ny telefon, eller kan tjene mye penger på en investering.

Et altfor godt tilbud er som regel for godt til å være sant.

Vær alltid oppmerksom dersom du blir presset på tid.

Svindlere presser deg til å utføre handlinger umiddelbart! Nettopp for at du skal være impulsiv og ikke tenke deg om.

Har du vært uheldig og blitt utsatt for svindel?

  • Kontakt banken din for å sperre betalingskort.
  • Kontakt og anmeld forholdet til Politiet.

Subscribe to our newsletter!