Elektronisk ID og svindel

Elektronisk ID (eID) er et elektronisk identitetsbevis og benyttes for å bekrefte en persons identitet. På samme måte som at du viser fysisk legitimasjon når du for eksempel henter ut rekommandert post, bruker du en elektronisk ID når du skal bekrefte din identitet på nett.

BankID

4,5 millioner nordmenn har BankID, som er bankenes egen eID. Det er den mest brukte eID-en i Norge, og derfor bruker vi den som eksempel i denne rapporten.

BankID gir deg muligheten til å signere digitalt, logge deg inn i norske banker og gjennomføre kjøp og transaksjoner. I tillegg fungerer BankID som eID på offentlige og private tjenester. Det er med andre ord høy risiko for å kunne bli utsatt for svindel og ID-tyveri dersom din BankID skulle komme på avveie.

91 % av nordmenn forbinder det å dele BankID med høy risiko

I 2023 oppgav 82 % av nordmenn at de forbinder det å dele BankID med høy risiko. I 2024 ligger tallet på 91 %.

Det er ingen signifikante forskjeller mellom kjønnene, men aldersgruppen 18-34 har noe lavere risikooppfattelse knyttet til deling av BankID enn landsgjennomsnittet. 85 % i dette alderssegmentet forbinder deling av BankID med høy risiko, mot landsgjennomsnittet på 91 %.

Deling av BankID

Omtrent 450.000 (10 %) nordmenn oppgir at de har latt andre bruke deres BankID i løpet av det siste året. Her finner vi ingen signifikante forskjeller mellom kjønnene eller de ulike alderssegmentene.

Hvem vi deler vår BankID med

Viser andelen av de som har lånt bort sin BankID. 2023 i parentes.

Kvinner oppgir i noe større grad enn menn at de har latt sin ektefelle/samboer bruke deres BankID i løpet av det siste året, med 72 % mot 66 %.

I aldersgruppen 18-34 år deler 2 av 4 BankID med ektefelle eller samboer, 1 av 4 med foreldre, og 1 av 4 deler med annen familie.

I aldersgruppen 55+ oppgir 8 av 10 at de har latt sin ektefelle/samboer bruke deres BankID i løpet av det siste året, mens 2 av 10 deler med barna sine.

1 million nordmenn har brukt andres BankID

I 2023 oppgav 31 % av nordmenn at de har brukt andres BankID i løpet det siste året. I 2024 ser vi en signifikant nedgang, med 23 % som oppgir det samme.

I likhet med 2023 er det i hovedsak ektefelle/samboers og foreldres BankID som benyttes. Menn benytter seg i større grad av ektefelle/samboers BankID, mens kvinner i større grad enn menn benytter foreldres BankID.

Andelen av de som har brukt andres BankID. 2023 i parentes.

Årsaker til å dele BankID – 1 av 4 mener BankID er for komplisert

32 % av de som deler BankID, gjør det fordi de stoler på hverandre og deler pålogginger. Det kan for eksempel dreie seg om kort- eller betalingsløsninger i en felles husholdning.

Oppgitt årsak til at de har lånt bort sin BankID. 2023 i parentes.

Svindel

NorSIS har tidligere år spurt følgende spørsmål: «Har du opplevd at noen har svindlet deg for penger på internett?» I årets undersøkelse er spørsmålet endret til å omfatte de siste to årene. Det gir utslag på besvarelsene og er dermed ikke sammenlignbart mot tidligere år.

11 % av nordmenn oppgir at de har blitt svindlet i løpet av de siste 2 årene. Av de som svarer at de har blitt svindlet, er det ingen signifikante forskjeller mellom kvinner og menn. Derimot ser vi at det er særlig de i alderen 18-34 år som har opplevd å bli svindlet på nett.

Ser vi nærmere på hvilken type nettsvindel de har blitt utsatt for, ser vi at 45 % av disse har opplevd å ha betalt for varer eller tjenester de ikke har mottatt. 17 % har gitt fra seg kort- eller bankopplysninger til en falsk nettside eller svindler.