Seksuell utpressing på nett


Stadig flere blir utsatt for seksuell utpressing

Seksuell utpressing på nett (kalt sextortion på engelsk) er en alvorlig utpressingsform som gjerne rettes mot menn, i alle aldre.

Slik foregår utpressingen

  1. Offeret kommer i kontakt med en person som utgir seg for å være en ung, utenlandsk kvinne på en datingside eller en chattetjeneste (som f.eks. Chatroulette).
  2. Samtalen blir flyttet til Skype, der den antar en seksuell tone. Webkamera benyttes, personen som tar kontakt kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv, og får ofrene til å gjøre det samme.
  3. Etter dette endres tonen i samtalen, og blir mer aggressiv. Det gis beskjed om at utpresseren har tatt opp og lagret krenkende video/bilder av offeret, og at dette vil spres til konkrete offerets kontaktlister i sosiale medier. Ofte henter utpresseren ut konkrete eksempler fra offerets venneliste på Facebook.
  4. I noen tilfeller publiseres en video ut med en gang, gjerne på bilde-/videotjenesten Flickr, men dette kan variere. Dette gjør utpresserne for å demonstrere at de mener alvor. Trusselen som legges frem er at link til videoen vil bli sendt til navngitte venner/kolleger/familiemedlemmer med mindre det betales penger. Beløpet varierer, men det pleier å være snakk om minst tre til fem tusen, og kan også være betydelig høyere. Utpresserne kan lokke med at videoen vil bli slettet om offeret betaler.
    • Det hender også at videoen ikke legges ut med en gang. Vår erfaring er at utpresserne straks gir offeret beskjed om det når den eventuelt legges ut, så får man ikke noen slik beskjed, har det neppe skjedd.
  5. Dersom offeret betaler, hender det ofte at utpresserne kommer tilbake med nye, høyere krav, uten å innfri noen av sine egne løfter.

Les mer i vår veiledning på nettvett.no som forklarer vi hvordan seksuell utpressing på nett ofte gjennomføres, og hva du skal gjøre om du blir rammet.