Oppdateringer av programmer og systemer

Sikkerhetseksperter forteller hele tiden at vi må sørge for å holde systemet, apper og programmer oppdatert. Men hvorfor det? Hva er det som er så viktig med å installere oppdateringer?

Elektroniske lys

Hvorfor er det så viktig å oppdatere?

Kriminelle på nett utnytter sårbarheter i utdaterte programmer og systemer for å hacke seg inn og stjele sensitiv eller verdifull informasjon, eller plante virus som for eksempel kan holde maskinen din som gissel.

Det å installere oppdateringer for programvaren er et forebyggende tiltak. Utviklere som lager operativsystemer, dataprogrammer og mobilapper er bare mennesker, og gjør feil som alle andre. Derfor vil det alltid finnes feil, såkalte bugs, i alt av programvare. Utviklere jobber kontinuerlig med å avdekke disse feilene, og publiserer oppdateringer som retter feilene.

Grunnen til at det er så viktig å rette disse feilene, er at de kan komme i form av sikkerhetshull, og disse kan utnyttes av hackere. De kan da oppnå alt fra å hindre deg i å bruke programmet, til å få full tilgang på maskinen eller mobilen, slik at de kan overvåke deg, stjele sensitiv informasjon og private bilder, eller plante skadelig programvare, som f.eks. løsepengevirus.

Derfor er det ekstra viktig å alltid installere tilgjengelige oppdateringer, for å få tettet eventuelle sikkerhetshull så raskt som mulig.

Systemoppdateringer

Når ordet systemoppdatering brukes, menes det som oftest en oppdatering til selve operativsystemet. På en PC vil operativsystemet typisk være Windows eller Mac OS, mens på mobiler er det oftest iOS eller en variant av Android. Andre programmer kjører oppå operativsystemet.

Nå for tiden går dette heldigvis i stor grad automatisk. Oppdateringene lastes ned og gjøres klare i bakgrunnen, og du blir fortalt når den er klar, og kan velge å installere den eller utsette det. Da er det viktig at du ikke utsetter for lenge. Jo fortere du får oppdatert, jo tryggere vil du være.

Oppdatering av apper

Apper på mobiler og nettbrett må også oppdateres for å begrense sårbarheter. Heldigvis er dette noe Google Play (for Samsung/Android) og Apple App Store (for iPhone) er i stand til å gjøre helt på egenhånd, uten noen som helst inngripen fra deg. Vi anbefaler at du aktiverer slik automatisk oppdatering.