31. mars – den store sikkerhetskopidagen!

Har du tenkt på konsekvensene om du uten forvarsel mister din telefon eller innholdet på den? Selve telefonen kan enkelt erstattes ved å skaffe deg en ny, om du ser bort fra kostnaden den utgjør. Men hva med innholdet? Vil du enkelt få tilbake alt som er viktig for deg?

I dag, fredag 31.mars markeres «Verdens Backup-dag». Dette er en internasjonal dag for å markere viktigheten av å sikkerhetskopiere og beskytte dataene dine.

Hvor ofte nordmenn sikkerhetskopierer data som er viktige for dem i privat sammenheng *

I følge NorSIS sin sikkerhetskulturrapport* mener 60 prosent av nordmenn at det i stor grad oppleves som risikofylt å ikke ta sikkerhetskopi av sine data. Samtidig er det kun 35 prosent som faktisk tar sikkerhetskopi av data som er viktig for dem i privat sammenheng hver måned eller oftere.

– Kun et lite uhell som å miste den i bakken kan sette disse små enhetene ut av spill, og gjøre alt innholdet utilgjengelig.

Eivind Reiner-Holm, seniorrådgiver NorSIS

– Sikkerhetskopi kan sammenlignes med en forsikring, forklarer seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm ved NorSIS. – Det kan koste litt i kroner og innsats å aktivere det, eller å få inn en rutine, og det er ikke sikkert du får bruk for det. Men, om du er uheldig og mister data, er det mye enklere om du har en fungerende sikkerhetskopi. Da vil du enkelt kunne gjenopprette dine data, og fortsette som før. Om du ikke har det, vil enten data være tapt for alltid, eller det vil være veldig kostbart å få det tilbake.

Mye data lagret på små enheter

Vi har alle enormt mye data lagret digitalt som vi ikke ønsker å miste, eller miste tilgang til. Det er gjerne bilder, filmer, meldinger, dokumenter, notater, kalender, eller påminnelser. Alt dette lagres digitalt. Ikke bare på en datamaskin, men også på små enheter som nettbrett, mobiler eller klokker.

– Kun et lite uhell som å miste den i bakken kan sette disse små enhetene ut av spill, og gjøre alt innholdet utilgjengelig. Du er prisgitt at du før uhellet har aktivert en fungerende sikkerhetskopi eller synkronisering til en sky, for å få tilbake dine data, fortsetter Reiner-Holm.

Gjør noe med det allerede i dag

Det er ikke sikkert det er så mye jobb å sikre seg. Derfor råder Reiner-Holm at du benytter dagen i dag til å stille deg selv spørsmålene: Hva skjer om jeg mister mitt nettbrett, telefon, eller klokke? Har jeg en rutine, aktivert en skytjeneste, eller kontroll på alle tilganger slik at jeg vil få alt innholdet tilbake på en ny enhet?

Om svaret på dette er ja, eller «det er ikke så farlig», trenger du faktisk ikke tenke noe mer på det. Men er svaret «Nei», burde du sjekke det opp.

Benytt Verdens backup-dag til å sette av tid til å gå gjennom alle enhetene du har, og still deg spørsmålene:

  1. Blir bildebiblioteket mitt automatisk synkronisert med en skytjeneste?
  2. Blir meldinger, notater, kalender etc synkronisert med en skytjeneste?
  3. Er sikkerhetskopi av hele enheten aktivert, og går den jevnlig uten å feile?
  4. Bruker du en app i forbindelse med totrinnspålogging som generer koder? Synkroniserer appen til en sky, eller er reservekodene trygt lagret et annet sted?
  5. På enheter som ikke er koblet til en sky eller lignende, har du manuelle rutiner for å sikkerhetskopiere data?

Nordmenn og digital sikkerhetskultur, NorSIS

Subscribe to our newsletter!