Konferansen IDentitet 2016


En person, en identitet i Norge

Konferansen IDentitet ble denne uke arrangert i Oslo av NorSIS i samarbeid med Skatteetaten og Politidirektoratet. Over 180 deltakere deltok på konferansen som gikk over 2 dager.

 

felles-maal
Foto: Kaare Seeberg Sidselrud

I år var det spesielt fokus på at en person skal ha èn identiet og at vi må vite hvem som er hvem både før og etter ankomst til Norge, noe Programleder for Folkeregisteret, Marianne Henriksen tok opp i sin oppsummering på slutten av konferansen. Videre må vi få bedre rutiner for, på en sikker måte, å kunne bevise sin identitet i Norge.

ID-tyverioffer Marthe Lunde deltok også og gav et innblikk i hvordan det oppleves når noen stjeler din ID og misbruker den til å svindle til seg verdier og tjenester. Marthe Lunde opplevde blant annet at ID-tyvene klarte å ta opp et lån på ca 600.000 kroner i Gjensidige Bank registrert på hennes navn. Dette lånet brukte de til å kjøpe en Audi hos Bilpartner i Drammen. Så langt har den ekte Marthe Lunde ikke hatt utgifter i tilknytning til ID-tyveriet. Men hun har vært nødt til å svarteliste seg selv i alle kreditt-firmaer og har nå problemer med å endre selv små ting som strømleverandør.

Det har vært ordentlig guffent og det føles som en krenkelse. Jeg grubler hele tiden på hvordan ID-tyveriet kunne ha skjedd. Jeg har aldri mistet bankkortet eller andre ID-papirer, og jeg har heller ingen idé om hvordan de har fått tak i det, sier Lunde til Tv2.

Kan E-ID garantere for unik ID?, var spørsmålet Lise Nilsen, IKT-fagdirektør, Justisdepartementet stilte da hun argumenterte for å innføre elektronisk ID i det nye Nasjonale ID-kortet som kommer neste år. Dette temaet vekket stort engasjement, og majoriteten støttet tankegangen om at når man allerede er fysisk tilstede og bestiller sitt ID-kort også registrer sin elektroniske identitet. Dette gjør at myndighetene kan garantere for denne. Leverandører av kommersiell eID i salen argumenterte for at dette var en fornuftig løsning og at dette ikke stod i veien for deres tjenester, heller tvert i mot.

Reservasjonsrett
Foto: Kaare Seeberg Sidselrud

Reservasjonsrett, var et tema som ble debattert. Med 75 000 som utsettes for identitetstyveri hvert år har vi behov for en bedre kontroll FØR avtaler inngås. En løsning som kan være en mulighet er et reservasjonsregister, med bruk av eID, biometri eller andre verifikasjonsmetoder. Det ble ikke konkludert og panelet var delt i forhold til å benytte biometri, mens eID virket mer akseptert av alle parter. Det viktigste i så henseende er en sikker og troverdig innrullering.

Interessen for IDkonferansen var rekordstor i år, og allerede nå er dato for neste års konferansen klar. Det blir 15. – 16. februar 2017 på Hotel Bristol i Oslo.

Christian_ID_2016
Foto:Birgitte Førsund

Christian Meyer gleder seg over rekord stor deltakelse på årets ID-konferanse, og er allerede klar for IDentitet 2017 som blir i Oslo på Hotel Bristol den 15. – 16. februar 2017.

Se progammet for IDentitet 2016 her.

Saken til ID-tyverioffer Marthe Lunde ble omtalt av TV2. Les artikkelen her.

Hvordan forebygge og hva gjør man når man opplever ID-tyveri? Les mer her.

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.