Vellykket første sikkerhetsfestival på Lillehammer


Mandag 26. august åpnet digitaliseringsminister Nikolai Astrup Norges første sikkerhetsfestival på Lillehammer. Nesten 1000 sikkerhetsfolk var samlet i tre dager for å høre nærmere 165 foredragsholdere i ni parallelle spor.

I åpningstalen sa Nikolai Astrup at tillit er grunnleggende viktig for den teknologiutviklingen og digitaliseringen vi er midt inne i. Tillit bygges i millimeter og rives i kilometer. Derfor må alle sektorer ta eierskap og initiativ til å styrke sikkerheten i fellesskap.

 

  • Det har vært spennende å være med fra ideen til dette arrangementet ble lansert, gjennom planleggingsfasen til et vel gjennomført arrangement, sier administrerende direktør i NorSIS Peggy Heie. – Vi håper Sikkerhetsfestivalen blir en årlig møteplass på Lillehammer fremover, avslutter hun.

Nettsikkerhet for seniorer og ungdom tirsdag

NorSIS er stolt samarbeidspartner for sikkerhetsfestivalen. På tirsdagen var vi, sammen med Medietilsynet ansvarlig for arrangementet «Hacket mot alle oss?». Nærmere 400 elever fra vgs på Gjøvik, Dokka, Lillehammer og Gausdal lærte om sikkerhet på nett.

Arrangementet fikk god mediedekning. Særlig ble Thomas Bekkedal Wragg Moen 14 år fra Gjøvik. Han er datasikkerhetseksepert som ønsker å bidra til bedre sikkerhetsopplæring blant ungdom. Se NRK Dagsrevyens innslag om arrangementet

 

Arrangementet var delt i fire deler. Først hadde vi førpremiere på den nye NRK P3 serien Nudes, deretter et intervju med Thomas om hva en etisk hacker gjør og hvorfor. Deretter presenterte vi en undersøkelse om ungdom, voksne og sikkerhet sammen med Medietilsynet før vi tilslutt hadde en panelsamtale med frivillig ungdom fra Gausdal vgs og Gjøvik vgs.

 

Parallelt med arrangementet for ungdom, arrangerte vi seniorkurs i nettsikkerhet på biblioteket. Når unge får opplæring på skolen og voksne på jobb faller seniorer utenfor. Slik samfunnet er lagt opp har de like stort behov for denne typen opplæring. Derfor har NorSIS laget et nettkurs beregnet på denne gruppen. Dette presenterte vi under sikkerhetsfestivalen. Det var også anledning for de fremmøtte til å ta kurset med veiledere fra NorSIS tilstede. Ta kurset her.