Hvordan håndtere avdødes konto på Facebook

Facebook er verdens største nettsamfunn, med over en milliard aktive brukere på verdensbasis. Dersom noen du står nær avgår med døden, kan det være greit å vite hvordan du håndterer avdødes konto på Facebook.

Trist dame holder seg for øynene med telefonen foran seg. Kanskje er hun minnekontoforvalteren for en nær person som er avdød.

Hva er Facebook?

Facebook er et sosialt medium basert på at brukerne selv lager og deler innhold. Brukerene oppretter personlige profiler som gjør at man kan kommunisere med andre, publisere i lukkede grupper eller åpne fora, og lage egne sider og grupper. Man kan kommentere og reagere på hverandres poster og bilder.  

Facebook utvikles stadig med nye funksjoner, som for eksempel at man kan ha videochatter i grupper, eller én til én. 

Les mer om Facebook sin bakgrunn og hvordan du sletter en profil her.

Hva skjer med en Facebook-profil når noen dør?

Når en person dør, blir deres Facebook-profil værende som den er, inntil noen gjør noe med den. Det betyr at andre kan dele og kommentere på den avdødes side. Du kan velge mellom å hedre avdødes profil som minnekonto, eller å få den slettet helt.

Slik sletter du kontoen

Vær oppmerksom på at slik sletting er permanent, og at gjenoppretting vil være umulig når slettingen er gjennomført.

Skjema for å be om fullstendig sletting finner du her

For å få sendt inn skjemaet må du laste opp dokumentasjon på at personen er avgått med døden, samt dokumentere hvilket familieforhold du har til den avdøde. Profilen vil da slettes helt fra Facebook sitt system.

Det kreves ikke innlogning for å få tilgang til skjemaene, men du må oppgi riktig lenke til profilen det gjelder. Om du selv ikke er medlem av Facebook, eller har andre problemer med å fylle ut skjemaet, kan du be nære bekjente om å hjelpe deg med dette.

Minnekonto

En minnekonto innebærer at den avdødes profil blir stående, og at det kan legges inn kommentarer på poster. Kun eksisterende venner vil ha tilgang til bilder og annen informasjon, og kontaktinformasjon vil tas bort. Man vil ikke bli påminnet personens bursdag og lignende.

Skjema for å hedre en profil som minnekonto finner du her

Hva kan en minnekontoforvalter gjøre?

På Facebook kan man selv velge en minnekontoforvalter. En minnekontorovalter er noen du velger til å forvalte kontoen din hvis den omgjøres til minnekonto etter at du har gått bort. Hvis du legger til en minnekontoforvalter, kan vedkommende ta avgjørelser om kontoen din så snart den er omgjort til en minnekonto.

Merk: Du må være minst 18 år for å velge en minnekontoforvalter.

Minnekontoforvalteren kan

  • skrive et festet innlegg for profilen din (for eksempel for å dele en siste melding på dine vegne eller informere om en minnestund)
  • se innlegg, selv om du hadde valg personverninnstillingen Bare meg
  • bestemme hvem som kan se, og hvem som kan publisere innlegg som hedrer den avdøde, hvis minnekontoen har et område for minneinnlegg
  • slette minneinnlegg
  • endre hvem som kan se innlegg du er tagget i
  • fjerne tagger av deg som noen andre har publisert
  • svare på nye venneforespørsler (for eksempel gamle venner eller familiemedlemmer som er nye på Facebook). Vær oppmerksom på at hvis du har blitt lagt til som en minnekontoforvalter etter at en du stod nær, har gått bort, kan du ikke svare på nye venneforespørsler.
  • oppdatere profilbildet og forsidebildet ditt
  • be om å fjerne kontoen din
  • slå av kravet om å gå gjennom innlegg og tagger før de blir vist i delen for minneinnlegg, hvis du har slått på gjennomgang av tidslinje
  • laste ned en kopi av det du har delt på Facebook, hvis du har slått på denne funksjonen

Minnekontoforvalteren kan ikke

  • logge inn på kontoen din
  • lese meldingene dine
  • fjerne noen av vennene dine eller sende nye venneforespørsler

Mannholder mobiltelefon med kontaktikoner som svever rundt.

Dersom du trenger hjelp til å slette kontoen til en avdød er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Bruk gjerne kontaktskjemaet her.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.

Kilde: Facebook