Vær skeptisk


Kriminelle spiller som oftest på fristelser, frykt og tillit når de prøver å svindle deg.

TV 2 Hjelper Deg har i samarbeid med NorSIS satt fokus på svindel.

Kriminelle spiller som oftest på fristelser, frykt og tillit når de prøver å svindle deg.

Fristelser – Dette kan typisk være tilbud om gratis programvare, spill eller vanlig er også e-poster som oppgir at du har vunnet et større pengebeløp.

Frykt – Svindleren forsøker å skremme deg til å gjøre noe, det kan f.eks. være varsler som dukker opp på skjermen når du surfer om at det er oppdaget virus på maskinen din. For å bli kvitt problemer må du installere et «falskt» antivirusprogram.

Tillit – Er det vanskeligste å beskytte seg mot, da for eksempel avsender ser ut til å være noen du kjenner eller noen du stoler på. Da er gjerne skepsisen borte.

Hvis du opplever at noen spiller på en eller en kombinasjon av disse tre faktorene, samtidig som at de forsøker å få deg til å gjøre noe, trykke på en lenke, installere noe, eller gi ifra deg informasjon, så bør man være skeptisk.

Se innslaget fra “TV 2 Hjelper Deg” her.
http://www.tv2.no/2015/04/22/underholdning/nettsikkerhet/forbruker/datasikkerhet/6834048

NorSIS anbefaler.

 • Benytt ulike passord for ulike tjenester, samt skru på 2-trinns bekreftelse der dette er mulig. De fleste store tjenester som Facebook, Hotmail, eBay, Google, PayPal osv. tilbyr dette.
  Slik aktiviserer du 2-trinns bekreftelse for:
  Google
  Facebook
  Apple
  Dropbox
 • Vær bevisst på hva du takker ja til når du får tilbud om ulike skytjenester. Bilder og annen informasjon kan lett komme på avveie hvis du ikke forstår innstillingene for deling eller benytter samme passordet på flere tjenester. Dette gjelder spesielt når du tar i bruk ny mobiltelefon eller PC.
 • Aldri oppgi sensitiv informasjon over e-post. E-post er som å sende et postkort (alternativt krypter e-post/vedlegget).
 • Før du klikker på en lenke, sjekk hvor den fører hen (hold musepekeren over lenken). Hvis nettadressen ikke stemmer med avsender er det stor sannsynlighet for at noen prøver å lure deg.
 • Ikke gi fra deg sensitive opplysninger (personnummer, kredittkort opplysninger, passord osv.) på nettsider som ikke tilbyr sikker forbindelse (Dette kan du sjekke ved at det står https:// og ikke http:// foran nettstedsadressen. Du kan også klikke på «hengelåsen» og sjekke om sertifikatet stemmer med nettstedet du besøker.
 • Prøv å begrens antall nettsteder hvor du lagrer din kredittkortinformasjon.
 • Anmeld svindelforsøk til politiet.