Vær obs på dette dersom du skal til USA


Sleipe tredjeparter tar seg godt betalt for å være et unødvendig mellomledd i visumsøkeprosessen.

Når man skal reise til USA, må man søke om visum. Dette gjøres ved å registrere seg i ESTA-databasen (Electronic System for Travel Authorization).

Dette koster $14, i skrivende stund tilsvarende ca 120 norske kroner.

Prosessen innebærer at man oppgir litt grunnleggende informasjon om seg selv, kontaktinformasjon, samt hvor man skal oppholde seg i USA og kontaktinformasjon til en kontaktperson i USA, og man må bekrefte at man ikke her vært innvolvert med kriminalitet eller terrorisme.

En ting som er viktig å være klar over, er at tredjepartsselskaper kan fungere som mellomledd i prosessen med å søke visum. Dette misbrukes ved at selskaper som ikke har noen tilknytning til myndighetene i USA, tilbyr at du kan sende inn visumsøknad gjennom dem, men til en betydelig høyere pris.

Dersom prisen de krever da f.eks. er $90, så går 14 av disse til den faktiske ESTA-registreringen, mens selskapet beholder $76 selv.

Jobben selskapet gjør er tilnærmet ingenting, du må fortsatt fylle inn og sende inn all den samme informasjonen som på den ekte ESTA-siden, men det koster deg betydelig mye mer.

Selskapene markedsfører seg også ofte på en måte som gjør det svært lett å forveksle dem med den offisielle tjenesten.

Her er et eksempel på en nettside for et uoffisielt tredjepartsselskap: https://www.official-esta.com/
Dette er imidlertid den ekte, offisielle ESTA-siden: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Vær på vakt når du skal søke visum:

  • Domenene til nettsidene til myndighetene i USA ender alltid på .gov
  • I skrivende stund er det én eneste ekte offisiell nettside for å registrere seg i ESTA og søke visum for innreise i USA: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
  • Ikke betal for registrering i ESTA og visumsøknad dersom det koster mer enn prisen som er oppgitt på den offisielle siden. I skrivende stund er denne prisen $14.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.