Ungdommer tiltalt for hacking


4 ungdommer i alderen 17 til 21 år spredte private opplysninger om sex-kunder på nett

Fire unge menn i alderen 17 til 21 år må møte i Oslo tingrett for å ha hacket seg inn på serverne til flere nettsteder mellom 2011 og 2012, melder TV2.

Brukeropplysninger på avveier

De klarte på denne måten å få tilgang til brukeropplysninger fra blant annet nettstedet Hemmelig.com. Nettstedet fungerte som et sex-datingsted men ble også brukt av personer som solgte eller ønsket å kjøpe sex. Tre av de unge mennene er tiltalt for å ha hacket seg inn i serverne til Hemmelig.com samt flere andre nettsteders brukerdatabaser og kopiert opplysningene.

En oversikt over navn på brukere som var registrert på Hemmelig.com ble etter kort tid spredt via flere fildelingsnettsteder. Disse opplysningene er fortsatt tilgjengelige  og har ifølge tiltalen ført til tap og omdømme for minst et av firmaene som er berørt. I tillegg er mange privatpersoner rammet ved at personlige opplysninger er blitt gjort tilgjengelige på nett.

– Vi ser på saken som relativt alvorlig. Innenfor lovens rammer skal folk få holde på med hva de vil. At noen sprer ting som tilhører den private sfæren kan få store konsekvenser for folk, sier statsadvokat Geir Evanger til TV 2.

Støttegruppe hacket

I tiltalen beskrives det hvordan tre av de unge mennene, ved å utnytte sikkerhetshull på nettstedene, klarte å kopiere innholdet og spre de sensitive brukeropplysningene. I tillegg til nettstedet Hemmelig.com ble også nettsiden til en støttegruppe for pårørende av narkomane utsatt for datainnbrudd samt flere andre nettsteder. Statsadvokaten varsler at det vil legges ned påstand om inndragning av beslaglagt datautstyr og erstatning til flere av firmaene som ble utsatt for hackingen.

NorSIS anbefaler

  • Unngå å ha samme passord på forskjellige tjenester. Om du skulle være uheldig å komme ut for en opplevelse som dette, så vil dine andre nett-tjenester allikevel være sikret om du har forskjellige passord.
  • Tenk grundig gjennom hva du publiserer
  • Har du gamle blogger, profiler eller andre nettsteder som du ikke lenger benytter bør du vurdere å slette innholdet på disse og legge de ned mens du enda husker brukernavn og passord. Vi har mange henvendelser til Søettmeg.no med ønske om å slette gamle blogger der brukernavn og passord er glemt.

Les mer

TV2

Slik sletter du deg fra hemmelig.com (Slettmeg.no)

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.