Telefonsvindlere er fortsatt aktive


Mange forteller oss at de har blitt oppringt av svindlere som sier at PC-en har virus og at de skal hjelpe deg å rydde opp.

Dette er svindlere som forsøker å lure til seg tilgang til din PC med tilgang til brukernavn, passord og i verste fall nettbanken din.

Svindlerne sier at de har funnet virus eller feil på PC-en din og vil bistå deg med å rydde opp i dette.  Disse personene utgir seg for å komme fra ulike bedrifter som «MS Support», «Windows Helpline», «Technical Department» osv. De snakker som oftest engelsk. De er veldig pågående og gir seg ikke, selv etter flere avvisninger.

Du blir bedt om å gå til en nettside og laste ned et program eller følge andre anvisninger, slik at svindlerne kan fjernstyre PC-en din. På denne måten forsøker svindlerne å installere skadelig programvare på din PC.  Svindlerne vil kunne ta full kontroll over din PC.

Catharina Jacobsen skriver i en kronikk i Aftenposten om hvordan hun bble oppringt mange ganger om dagen. Hun skriver i sitt innlegg om hvordan hun får snudd samtalen og infomrasjon om hvordan svindlerne jobber.

NorSIS anbefaler

Microsoft eller andre leverandører ringer ikke opp på denne måten for å bistå med tekniske problemer. NorSIS anbefaler å avvise slike telefoner og bare legge på.

Sørg for å alltid ha et oppdatert antivirusprogram på PC-en. Dette hindrer de mest kjente virusene.
Oppdater alle programmer på PC-en. Dersom alle programmer er oppdatert, reduserer du sannsynligheten for å få virus.
NorSIS har oversikt over noen verktøy som kan hjelpe deg å sørge for at programmene er oppdatert.

Les mer

Aftenposten om hvordan sette en stopper for telefonsvindel
Veiledning om phishing
Sikkerhetsverktøy på NorSIS (sårbarhetssjekk)

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.