Teknologiledere verden over advarer FN mot selvstyrte våpen


Eksperter har tidligere advart om at utviklingen av kunstig intelligens har kommet så langt at det vil være mulig å produsere selvstyrte våpen innen få år.

Selvstyrte våpen er ikke science fiction

Selvstyrte våpen er ikke lenger science fiction som det vil ta årtier å utvikle, det kan skje allerede om noen år. Kunstig intelligens kan være med på gjøre slagmarken tryggere for militært personell, men det vil også kunne senke terskelen for væpnet konflikt og dermed øke tapet av menneskeliv.

Toby Walsh, professor i kunstig intelligens ved University of New South Wales i Sydney, sier: “ Nesten all teknologi kan bli brukt med både gode og onde hensikter, og kunstig intelligens er intet unntak. Kunstig intelligens kan hjelpe oss med å løse noen av de største globale utfordringene i dag som sosiale ulikheter og fattigdom, klimaendringer og pågående finanskriser. Men, den samme teknologien kan også bli brukt i selvstyrte våpen for å industrialisere krig. Vi trenger å ta en beslutning nå på hvilken fremtid vi ønsker oss.”

Ber om forbud i åpent brev til FN

116 spesialister innen robotteknologi og kunstig intelligens fra 26 land ber i et åpent brev til FN om et forbud mot utvikling og bruk av selvstyrte våpen.  Tesla’s Elon Musk er blant initiativtagerne bak brevet.

I brevet skriver de: ” Dødelige, selvstyrte våpen truer med å bli den tredje revolusjonen innen krigføring, Så snart dette har blitt utviklet, vil de åpne for væpnede konflikter som utkjempes i en større skala enn tidligere, og med tidsskalaer som er raskere enn det mennesker kan fatte. Dette kan bli terrorvåpen, våpen som despoter og terrorister bruker mot uskyldige befolkninger, samt våpen som har blitt hacket til å oppføre seg på uønskede måter. Vi har ikke lang tid på oss til å handle. Så snart Pandoras eske er åpnet, vil det være vanskelig å lukke den.”

 

Les mer:

https://www.theguardian.com/technology/2017/aug/20/elon-musk-killer-robots-experts-outright-ban-lethal-autonomous-weapons-war

https://www.digi.no/artikler/teknologigruindere-over-hele-verden-krever-globalt-forbud-mot-selvstyrte-drapsmaskiner/403951

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/aug/22/killer-robots-international-arms-traders