Svindelbrev – historien bak


Svindel er noe vi stadig får spørsmål om. Det som slår oss er at svindlene ofte har mange fellestrekk. I de svindelforsøkene vi ser er det ofte bare mediet som endres. Historien som ligger bak er ofte den samme. Et godt eksempel på det er nigeriabrevene, som først kom i postkassen vår, deretter på epost, og den siste utviklingen er at telefon benyttes. Den beste beskyttelsen kan derfor være å lære seg litt om hvordan man blir lurt.

I hovedsak er det tre faktorer svindlere spiller på. Fristelser, skremsel, eller tillit. Eksempler på dette er lovnader om store gevinster, advarsler mot at PCen er infisert av virus, eller epost eller meldinger fra noen du kjenner eller stoler på hvor de ber deg utføre en handling. Hvis man føler at noen spiller på en av disse faktorene, samtidig som de forsøker å få deg til å gjøre noe, for eksempel gi fra deg personlig informasjon, installere et program eller svare på en epost, bør det ringe en varselsbjelle.
Svindel brev er ikke et nytt fenomen, men den tar stadig nye former.
En vanlig form er «Betal avgift på forhånd» svindel (Advance-fee fraud) er en tillitsbasert svindel der målet er å overtale deg til å overføre penger i håp om å realisere en betydelig større gevinst.

Blant variantene av denne typen svindel er nigerianske brev, den spanske fangen (the Spanish Prisoner), svarte penger svindel (black money fraud) samt russisk / ukrainske svindel. Denne «Betal avgift på forhånd» svindelen ligner på en mye eldre svindel kjent som «den spanske fangen» der svindleren fortalte offeret at en rik fange lovet å dele skatten med offeret i bytte for penger til å bestikke fengselsvakter. En enda eldre versjon av denne svindelen eksisterte på slutten av 18. århundre, og er kalt “Letter From Jerusalem” av Eugène François Vidocq.

Et annet begrep er 419 svindel.  Nummeret “419” refererer til paragrafen i den nigerianske straffeloven (del av kapittel 38: “Anskaffelse av eiendeler ved falske forutsetninger, juks”) som omhandler svindel. «The American Dialekt Society» har sporet begrepet “419 svindel” tilbake til 1992. Den såkalte russiske og nigerianske svindelen har vidt forskjellig opphav og er organisert forskjellig; de derfor har en tendens til å bruke helt forskjellige tilnærmingsmetoder når de forsøker å lure deg.
I Nigeria var det flere  arbeidsledige studenter som startet denne svindelmetoden som et middel for å manipulere virksomheter som hadde aktivitet i landet til å få interesse for lyssky avtaler i den nigerianske oljesektoren før de senere siktet seg inn mot forretningsmenn i Vest-Europa, og senere det brede lag av befolkningen.

Fram til midten av 90’ tallet jobbet svindlerne målrettet mot vestlige selskaper ved å sende svindelmeldingene via vanlig brev, faks eller Telex. Utbredelsen av e-post og enkel tilgang til e-post adresselister senket kostnadene betydelig og svindelen flyttet seg over på internett rundt årtusenskiftet.
På 2000-tallet, har vi sett 419 inspirert svindel fra andre steder i Afrika, Filippinene, Malaysia, Russland, Australia, Canada, Storbritannia og USA.


Insa Nolte, en foreleser ved University of Birmingham African Studies Department, uttalte at «Tilgjengeligheten av e-post har bidratt til å omforme en lokal form for svindel til en av Nigerias viktigste eksportnæringer.» Les artikkel i Wired.


Ambassader og andre organisasjoner advarer besøkende til ulike land om 419 svindel. Følgende land i Vest-Afrika har vært nevnt:
Nigeria, Ghana, Benin, Côte d’Ivoire (Elfenbenskysten), Togo, Senegal og Burkina Faso. Av land utenfor Vest-Afrika med 419 advarsler er Sør-Afrika, Spania og Nederland.
Svindel eksempler:
 • Du har vunnet £ 30.000 i et jackpot lotteri. For å få utbetalt pengene kreves det at du betaler et utbetalingsgebyr pålydende £ 10.En usannsynlig serie av hendelser inntreffer deretter, og din hjelp er nødvendig for å få pengene ut av landet, noe som normalt vil innebære en serie av betalinger.
 • En klarsynt forteller deg at for en liten avgift, vil din rikdom øke, du vil oppleve lykke, kjærlighet og få suksess både i ditt profesjonelle og personlige liv.
 • Vi arrangerer en stor helsekonferanse i vårt hjemland. Våre sponsorer dekker utgiftene for din reise. Vennligst oppgi følgende informasjon:
  1. Fullt Navn:
  2. Passnummer:
  3. Fødselsdato:
  4. Fødselssted:
  5. Land:
  6. Yrke:
  7. Personlig epostadresse
Aldri svar på denne typen henvendelser. 
Selv om du svarer nei, vil du havne på listen over adressater som eksisterer og bli del av de vaskede adresselistene som selges videre.
Send aldri penger via pengeoverføring til noen som du aldri har møtt.
En tendens de siste årene er at man ikke prøver å lure penger fra deg, men kun er på jakt etter personopplysninger. Disse videreselges i gråmarkedet og benyttes til å produsere identitetsdokumenter eller til å stifte kreditt i ditt navn. Gjerne en kombinasjon av disse. Identitetsvindel passerte i 2004 narkotikahandelen globalt med en estimert omsetning på over $105 000 000.
Gi aldri fra deg personlig informasjon uten at det er du selv som har initiert kontakten.
Informasjonen er verdien din. Ta godt vare på den!